Nadat gisteren al bekend werd dat de exameneisen dit jaar verder versoepeld worden, weten scholieren vandaag ook hoe dat er uit gaat zien. Het gaat om drie extra maatregelen.
Leerlingen kunnen dit jaar de examens wat meer uitspreiden en één vak niet mee laten tellen voor hun eindscore. Dat mag dan geen kernvak als Nederlands, wiskunde of Engels zijn.
Het wegstrepen mag alleen als een leerling daardoor kan slagen. Daarnaast krijgen de examenkandidaten twee herkansingen.
Mogelijk grotere achterstand
Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken. En dat zou voor sommige leerlingen die achterstand mogelijk nog groter maken.
Het ministerie maakt 37 miljoen beschikbaar om de leerlingen door hun examenjaar te loodsen.

Met deze drie maatregelen hoopt onderwijsminister Slob dat zoveel mogelijk leerlingen hun examenjaar succesvol afronden. "Daarnaast krijgen ze ook extra ondersteuning als dat nodig is", zegt Slob.
'Verkeerde kant op'
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had meer verwacht van de extra maatregelen. "Wij waren voorstander van eindexamen met alleen de kernvakken; Nederlands, Engels en Wiskunde. Dan zijn de eisen gelijk voor leerlingen in heel Nederland."
LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: "Nu zien we weer slechts aanpassingen in de marge. Als je nagaat hoe slecht de voorbereiding op het eindexamen is geweest en onder hoeveel druk leerlingen nu staan, dreigt het de verkeerde kant op te buigen, als je niks aan de omvang doet."
Bekijk ook: Slagen zonder eindexamens maken: 'Dit is apart'
Alle onvoldoendes blijven wel op de cijferlijst staan. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om achterstanden alsnog weg te werken. Wie dus slaagt met een vijf voor biologie mag toch geneeskunde gaan studeren. Opleidingen mogen leerlingen ook niet weigeren als ze achterstanden hebben. Daarover zijn afspraken gemaakt, zegt Slob.
Voor de spreiding van de examens komen er twee tijdvakken waarin leerlingen die kunnen maken. Daardoor kunnen ze toch alle examens maken, als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. Ze mogen er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.