Schaatskaart

Kijk op deze kaart waar je veilig kunt schaatsen bij jou in de buurt

12 februari 2021 10:53 Aangepast: 13 februari 2021 10:32

Haal je schaatsers maar uit het vet want het is zeldzaam mooi schaatsweer. Grote kans dat je hierna weer een paar jaar moet wachten, dus kijk goed waar je je ijzers onderbindt voor het grootste schaatsplezier. Wat zijn de mooiste plekken en waar is het ijs goed dik? Je vindt het op onderstaande kaart.

Nog wel even credits voor Erik Ekkel. Hij is de maker van deze fantastische kaart. Duizenden mensen gebruiken zijn app IJsmeester of zijn website. "Ja, wat dat betreft ben ik het orakel waar mensen kunnen schaatsen", lacht hij. 

Het legt wel wat druk op zijn schouders, want het moet allemaal wel kloppen. "Maar als mensen ongeïnformeerd het ijs op gaan is dat nog gevaarlijker."

Voordat je de kaart gaat bekijken, nog even dit:

  • De rode plekken geven aan: hier kun je door het ijs zakken.

  • Groen betekent: het kan, maar kijk uit. "Ik ben voorzichtig in de groene punten", zegt Ekkel. "Want je wil voorkomen dat mensen daar massaal heen gaan."

  • De blauwe plekken zijn natuurijsbanen.

  • Let op, het icoontje staat niet altijd op de exacte locatie. 

  • Schaatsen op ondergelopen uiterwaarden wordt door het waterschap ten zeerste afgeraden. "De piek in het hoge water is nét geweest en is inmiddels weer zakkend. Daardoor kan het ijs gaan breken."

  • Werkt de kaart niet goed? Download dan de app voor mobiel (App Store / Google Play)  of klik hier.

Zelf een locatie toevoegen? Dat kan!

Als je melding maakt, via de site of de app (App Store / Google Play), komt-ie niet meteen op de kaart. "Hij komt binnen in een database en daar kijken we welke meldingen betrouwbaar zijn en welke flauwekul. Ik zet hem standaard op rood. Als er een meting is gedaan, of een kleine vijver of een ondergelopen weiland, dan kan-ie wel al op groen."

Soms haalt Ekkel een melding eraf. Dat kan ook zijn omdat het te druk wordt. "Het is een hele administratie kan ik je vertellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore