Ga naar de inhoud
Maandag zet dooi in

Stralend, maar berekoud weer: drie dagen schaatspret

Schaatspret in Nederland Beeld © ANP

Koning Winter heerst over Nederland en voor schaatsliefhebbers is dit hét moment. Het komend weekend schijnt de zon volop, is het ijzig koud, en ligt op steeds meer plekken goed ijs.

"De afgelopen nacht is het ijs weer aangegroeid", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Bij een temperatuur van 5 graden onder nul groeit normaal gesproken het ijs 1 centimeter per zes uur aan. Dat de zon er nu op schijnt, kan het ijs wel hebben."

Vandaag is het zonnig en vriest het in heel Nederland. De temperatuur komt gemiddeld uit op -2 graden. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige oostenwind die schraal zal aanvoelen. "De gevoelstemperatuur kan wel tot -15 graden zijn. Als je gaat schaatsen, doe dan laagjes kleding over elkaar heen", zegt Kroon. 

'Populaire
Lees ook:
'Populaire schaatsgebieden zaterdag mogelijk afgesloten bij grote drukte'

Dit ijskoude winterweer is het gevolg van een hogedrukgebied boven Noorwegen, dat een koude en droge lucht naar Nederland toestuurt. 

Geen wolkje

En dat blijft de komende dagen zo. Zaterdag is er geen wolkje aan de lucht. Het is stralend zonnig en in de ochtend vriest het nog matig tot streng. 's Middags loopt de temperatuur iets op, maar het blijft onder nul.

Zondag komt er vanuit het westen steeds meer sluierbewolking. "Maar je kunt nog steeds genieten van de zonnestralen die daar doorheen komen. Het wordt geleidelijk wat warmer", zegt Kroon. 

Bekijk ook: corona minder gevaarlijk bij vrieskou?

01:09
Afstand houden lukt soms niet altijd buiten, maar is wel nodig, zeggen deskundigen.

Maandag krijgen we te maken met een dooiaanval. Het wordt grijs en nat, we gaan weer terug naar de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Vanuit het westen valt er  in de ochtend neerslag. Kroon: "Dat kan regen zijn, maar ook ijzel of sneeuw. Het kan dus verraderlijk glad worden, dus hou Buienradar in de gaten als je de weg op moet."

Zo koud is het in Nederland

Kijk
Lees ook:
Kijk op deze kaart waar je het beste kunt schaatsen