Nu het ijs nog

Utrechtse horecaondernemers willen Elfkroegentocht: 'Baken van hoop'

11 februari 2021 17:56
Schaatsen op de gracht (archieffoto) Beeld © ANP

Een Elfkroegentocht over de gracht: ondernemers in Utrecht staan te popelen om dit te organiseren. "In deze tijd hebben we zo'n behoefte aan iets leuks", zegt initiatiefnemer Wes Schreutelkamp. Het moet nog wel even flink gaan vriezen. "Maar als het ijs er ligt, kan zo'n tocht absoluut coronaproof", verzekert hij.

Sinds het vriest, kriebelt het bij horecaondernemer Schreutelkamp, eigenaar van de Rum Club. Het beeld van schaatsende mensen die lol hebben en wat drinken bij koek-en-zopiekraampjes, krijgt hij niet meer uit zijn hoofd. 

Kraampjes met eten

Schreutelkamp deelde zijn plan voor een alternatieve Elfstedentocht met horecaondernemers die een zaak aan de Oudegracht hebben. "Al vijftien zaken hebben aangegeven mee te willen doen en met kraampjes langs de route te gaan staan", zegt hij.

Daar kunnen deelnemers chocolademelk kopen, poffertjes en snert. "Géén alcohol. We doen het conform de regels."

Horeca-eigenaar Wes Schreutelkamp ziet een Elfkroegentocht helemaal zitten. Horeca-eigenaar Wes Schreutelkamp ziet een Elfkroegentocht helemaal zitten.

Baken van hoop

Hij noemt de tocht een baken van hoop. "Er is nu zo weinig te beleven. Vanwege corona is het zo'n neerslachtige periode. Utrechtse ondernemers doen dit voor de Utrechters."

Maar mag het wel? We zitten nog altijd in een lockdown. Schreutelkamp maakt zich geen zorgen. "We houden ons aan alle regels en door de tocht blijven mensen juist bewegen. Als het ijs dik genoeg is, komen mensen toch wel naar de gracht. Dan kun je ze beter mee laten doen aan een tocht van een paar kilometer."

De tocht. De tocht.

Coronaproof?

Schreutelkamp heeft het initiatief dinsdag gemeld bij de gemeente Utrecht. "Ik heb gebeld en gemaild, maar nog niets gehoord. Ze kunnen mensen niet verbieden het ijs op te gaan. En we leiden alles in goede banen." De gemeente was vandaag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Het plan wordt al flink gedeeld op sociale media. "Ik krijg heel veel leuke reacties. Alles staat klaar. Zodra het kan, print ik kaartjes uit. Deelname is gratis."

Duimen

Eén ding heeft hij niet in de hand: het weer. "Het wordt spannend of het hard genoeg gaat vriezen. Ik ga duimen."

En dat is nodig, want vanaf maandag gaat het dooien. "Er ligt nu een dun laagje, maar je kunt nog niet op het ijs staan. Als het gaat lukken, mik ik op zondag. De laatste keer dat je kon schaatsen op de grachten was in 2012. Het wordt dus wel weer een keer tijd. En we kunnen juist nu wel wat leuks gebruiken."

Bekijk ook: Schaatsen wat je schaatsen kan

Bekijk ook: Schaatsen wat je schaatsen kan, want de dooi komt er volgende week aan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schaatsen? Vandaag linke soep, morgen meer kans op ijspret

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore