Défano Holwijn

Tienduizenden euro's voor zieke Soufiane dankzij FC Avondklok

11 februari 2021 16:17 Aangepast: 11 februari 2021 18:24
Soufiane kon zijn oren niet geloven toen hij hoorde hoeveel geld er is opgehaald. Beeld © Défano Holwijn

Met zijn Instagram liveshow FC Avondklok probeert Défano Holwijn bijna iedere avond jongeren binnen te houden. En nu heeft hij zijn platform ingezet voor nog een ander goed doel: binnen een mum van tijd haalde hij meer dan 100.000 euro op voor de ongeneeslijke zieke Soufiane.

De 22-jarige Soufiane lijdt aan SCA-Type 2, een zeldzame ziekte die ervoor zorgt dat de communicatie tussen zijn zenuwen en spieren verslechterd. Door de ziekte wordt Soufianes spraak slechter en raakt zijn evenwicht verstoord. Hij verloor zijn vader, zusje en twee ooms aan de ziekte.

#DoesSouf

Als Soufiane ooit komt te overlijden, hoopt hij niet te worden vergeten. Daarom startte hij het fonds #DoesSouf. Met het geld dat daarmee wordt opgehaald hoopt hij anderen die het nodig hebben te kunnen helpen.

Ook Défano zag het verhaal van Soufiane voorbij komen en wilde zijn steentje bijdragen. "Ik dacht: ik moet hier wat mee doen en het een platform geven", zegt Défano tegen RTL Nieuws. De influencer gaat bijna iedere avond om 22.00 uur live voor zijn volgers op Instagram. Hiermee hoopt hij jongeren van de straat te houden tijdens de avondklok. 

'Petje af'

Gisteravond kwam Soufiane langs bij FC Avondklok. "Petje af broeder", zei Défano in de livestream. "Dat jij in jouw positie andere mensen wil helpen. Petje af. Het mooiste wat we voor jou kunnen doen is gewoon doneren."

Het eerste doel, 50.000 euro, werd binnen een halfuurtje bereikt. "Ik dacht nog eerst: dat halen we niet, maar we hebben het gewoon echt gerealiseerd", zegt Défano. 

"Bro het is behaald man, het is gelukt", liet Défano gisteren aan Soufiane weten. "50.500 euro. En het gaat nog steeds door bro."

Soufiane lijkt het niet te kunnen geloven en verbergt zijn gezicht achter zijn handen. "Ik weet niet wat ik moet zeggen, sorry", zegt hij terwijl hij volschiet. "Ik ben jullie allemaal dankbaar. Jullie zijn echt toppers, echt." Ook Défano is zichtbaar geëmotioneerd en pinkt een traantje weg.

Inmiddels staat de teller op meer dan 100.000 euro. 

De kracht van FC Avondklok

FC Avondklok houdt jongeren van de straat – én brengt nu dus tienduizenden euro's binnen voor een ongeneeslijke zieke jongen. Iedere avond kijken er standaard zo'n 10.000 mensen. Een draaiboek is er niet, de meeste dingen gebeuren spontaan in de liveshow.

Wat de kracht is van het platform? "Ik denk sowieso de onvoorspelbaarheid en diversiteit", zegt Défano. "Het is superinteractief en iedereen kan meedoen en zijn zegje doen. Het is een platform voor heel veel mensen. Dit is een mooi alternatief voor de jeugd om iets leuks te doen in de vorm van entertainment."

Youtuber Défano probeert jongeren binnen te houden met avondklok

In zijn talkshow spreekt hij jongeren uit zijn eigen buurt, maar ook beroemdheden als Famke Louise, Ronnie Flex en Memphis Depay.

Aafje de Roest, onderzoeker hedendaagse Nederlandse hiphop, sluit zich daarbij aan. "Er is heel veel behoefte van jongeren om zich aan elkaar te verbinden in deze tijd. Défano weet al die mensen bij elkaar te brengen. Positiviteit om die negatieve sleur van deze periode te doorbreken."

'Energiek en real'

Volgens De Roest speelt de positieve persoonlijkheid van Défano ook een belangrijke rol. "Hij is heel energiek en real. Défano is echt een van de jongeren zelf. Daar schuilt een grote aantrekkingskracht in. Veel jongeren herkennen zich in hem."

"In mijn onderzoek naar hiphop en jeugdcultuur zie ik dat makers een sterke vertegenwoordigingsfunctie hebben. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid: laten we hier online gewoon lol trappen in plaats van buiten de situatie slechter maken. Jongeren zijn daar vatbaar voor, ze willen die energie."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore