Ga naar de inhoud
Toch doen we het goed

Nederlandse groei dit jaar mogelijk laagste van hele eurozone

In het eerste kwartaal zal onze economie nog krimpen, denkt de Europese Commissie. Beeld © Robin Utrecht

De economie in Nederland zal in 2021 met slechts 1,8 procent groeien, verwacht de Europese Commissie. Daarmee zijn we hekkensluiter in de EU. Voor die relatief geringe groei zijn duidelijke verklaringen, zeggen economen.

De verwachte groeicijfers voor 2021 zijn een beetje misleidend, zegt Ester Barendregt, hoofd RaboResearch Nederland. "Nederland lijkt nu dan wel uit de toon te vallen met de voorziene economische groei, maar afgelopen jaar deed Nederland het juist beter dan de meeste EU-landen", legt ze uit.

Zo ging er in 2020 'maar' 4,1 procent van ons bbp (bruto binnenlands product) af en daarmee sloegen we, afgezien van kleine landen als Estland, Litouwen en Luxemburg, juist een goed figuur in de Europese Unie. De economie van de EU als geheel kromp vorig jaar juist meer dan die van ons: met 6,3 procent. In 2021 zal dat andersom zijn.

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid verder gedaald, nog wel veel hoger dan begin 2020

Per saldo beter dan Spanje

"Eigenlijk moet je kijken op welk niveau de economieën na corona staan", zegt Barendregt. Dan heb je immers de krimp van vorig jaar én de groei van dit jaar.

Een land als Spanje, bijvoorbeeld, verloor afgelopen jaar 11 procent van de omvang van de economie, schat de Europese Commissie. Dat is aanzienlijk meer dan Nederland. Maar daardoor kan Spanje in 2021 ook harder groeien dan ons land.

Per saldo staat Nederland er na die twee jaar, als de prognoses uitkomen, beter voor dan Spanje. Dat land zal dan aan het eind van dit jaar nog 7 procent onder het niveau van 2019 staan en Nederland maar 2,4 procent.

Winkeliers
Lees ook:
Winkeliers klaar voor click & collect: 'Klant mist praatje in de winkel'

Ruwweg gezegd is er dit jaar meer groei in landen waar vorig jaar de klappen het hardst waren, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland.

Noord vs. zuid

Over het algemeen groeien noordelijke landen als Nederland, Duitsland en België harder dan zuidelijke landen als Spanje en Italië. "Dat komt mede doordat die landen veel meer afhankelijk zijn van de dienstensector, zoals het toerisme, en die krijgt juist harde klappen", aldus Barendregt.

Verder heeft het Nederland erg geholpen dat we door de mate van digitalisering prima kunnen thuiswerken en dat in onze werkcultuur organisaties er ook vertrouwen in hebben dat hun medewerkers thuis daadwerkelijk ook goed werk leveren, stelt zij.

Faillissementen
Lees ook:
Faillissementen op laagste niveau in 20 jaar, mede dankzij overheidssteun

Overheidssteun

Ook de steun van de overheid heeft een diepere economische terugval helpen voorkomen. "Bij ons gaf de overheid veel directe steun, zoals de NOW-regeling, en dat is heel effectief geweest", zegt Barendregt.  

"De Duitse overheid geeft nóg meer uit aan steun, dit jaar circa 10 procent van het bbp, tegen bij ons ongeveer 4 procent. Dat is een belangrijke reden dat de economie in Duitsland in 2021 met een door de Europese Commissie verwachte groei van 3,2 procent het beter doet dan in Nederland", zegt Blom.

Randstad
Lees ook:
Randstad is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis

"Verder is Duitsland afhankelijker van de industrie en die doet het nu beter dan de dienstensector", aldus Blom.

Eerste kwartaal

De Europese Commissie denkt dat de economie in Nederland in het eerste kwartaal nog met 1 procent zal krimpen, maar dat lijkt Barendregt wat aan de optimistische kant. Rabobank gaat uit van een krimp met iets meer dan 2 procent.

"We weten intussen dat de harde lockdown tot ten minste begin maart duurt en de versoepeling daarna aanvankelijk zal maar mondjesmaat zijn."

'Faillissementsgolf
Lees ook:
'Faillissementsgolf in tweede kwartaal, mede door einde steun'

"We denken ook dat de consumptie in januari 12,5 procent lager zal zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar en de consumptie is normaal gesproken goed voor iets meer dan 40 procent van onze economie. Nu is dat door de beperkingen iets minder", aldus Barendregt.

De Europese Commissie denkt dat in Nederland en de andere EU-landen de economie dit jaar in het tweede kwartaal en vooral het derde kwartaal op gang zal komen. Door vaccineren zullen beperkende coronamaatregelen dan immers kunnen worden afgezwakt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief