Ga naar de inhoud
AstraZeneca

Mensen met ernstig overgewicht krijgen sneller coronavaccinatie

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Beeld © ANP

Mensen met ernstig overgewicht, een ernstige longaandoening of thuiswonende mensen met het syndroom van Down krijgen hun coronavaccinatie eerder dan verwacht. In Zeeland beginnen huisartsen vanaf volgende week met het vaccineren van deze groepen.

Zij krijgen het AstraZeneca-vaccin, dat onlangs werd toegelaten. Huisartsenpraktijken kunnen het vaccin vanaf dinsdag bestellen en binnen een paar dagen zouden dan de eerste mensen kunnen worden gevaccineerd. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving in het Parool.

Zeeland als eerste

In de vaccinatiestrategie is bepaald dat medewerkers in de langdurige zorg, mensen tussen de 60 en 64 en mensen tussen de 18 en 60 met een ernstige medische aandoening als eerste worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. De zorgmedewerkers zijn vanaf morgen aan de beurt en worden geprikt bij de GGD.

Daarna komt het vaccin beschikbaar komt voor huisartsenpraktijken in Zeeland. Daarna zijn Noord-Brabant en Limburg aan de beurt. 

Advies
Lees ook:
Advies Gezondheidsraad: vaccin AstraZeneca voor mensen tot 65 jaar

In de eerste ronde zullen mensen van 63 en 64 gevaccineerd worden, net als mensen tussen de 18 en 60 die kampen met morbide obesitas (een BMI hoger dan 40), een ernstige longaandoening of het syndroom van Down. Zij kunnen vanaf volgende week gevaccineerd worden met het AstraZeneca-vaccin.

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo'n 100.000 volwassenen met morbide obesitas.

Beperkte beschikbaarheid

In een volgende ronde zijn de jongere thuiswonende 60-plussers aan de beurt. Het vaccin is nog beperkt beschikbaar. Daarom kan het tot in maart duren voor elke huisartsenpraktijk in Nederland bevoorraad is.

Eerste
Lees ook:
Eerste vaccins AstraZeneca naar zowel 60-plussers als zorgmedewerkers