Zondaginterview

Zeynep werd gepest op het vmbo, nu is ze wereldberoemd om haar sexy hakken

14 februari 2021 08:34 Aangepast: 26 februari 2021 16:18
Zeynep Dag Beeld © ANP/Ton Toemen

De Eindhovense schoenenontwerper Zeynep Dag worstelde zich door haar middelbare schoolperiode, ze werd gepest en had een ellendige jeugd. Maar ze had een doel: schoenen ontwerpen. Nu kopen klanten uit Los Angeles, Dubai, Parijs en Hongkong haar exclusieve hakken. "Ik leef mijn droom."

"Het is een beetje snel gegaan allemaal", vertelt Zeynep als ze de voormalige rechtbank in Eindhoven binnenloopt. Vroeger, heel vroeger, rond 1870 werden gevangenen hier via de achteringang op paard en wagen binnengebracht en later via de voordeur juichend vrijgelaten.

"Dit pand lééft. Dat zie je aan alles. Moet je horen hoe mijn hakken op deze houten trap klinken. "Tik, tik, tik. De witte enkellaarsjes met dubbele zwarte hak - ontworpen om haar tienjarige jubileum als ontwerper te vieren - gaan naar boven. "Van dit geluid kan ik echt genieten."

Nadat de eerste leerlingen zich hadden aangemeld, kon ze een pand huren voor haar privéschool. Nadat de eerste leerlingen zich hadden aangemeld, kon ze een pand huren voor haar privéschool.

Het pand is allang geen rechtbank meer. Maar – voor corona – een bruisende creatieve plek met een restaurant, café én modeacademie. Want op de eerste verdieping zit de Business and Fashion Academy van Zeynep.

Eigen collectie

Het eerste jaar bestond de academie uit 22 studenten, afgelopen jaar waren dat er al 87. Veel studenten melden zich aan omdat Zeynep zo succesvol is. Ze begon haar onderneming in 2017, nadat ze na vijf jaar als freelance schoenenontwerper net iets te vaak te horen kreeg dat haar designs niet commercieel genoeg waren voor grote merken als Zara.

"Het deed wel wat met mijn zelfvertrouwen." Toch geloofde ze in haar ontwerpen en maakte ze een eigen collectie. Torenhoge hakken waar met diamantjes 'Fuck you' op staat, stiletto's met pistolen. Hakken met orchideeën en bladgoud.

Van haar eerste ontwerpen moest ze tien paar hakken verkopen om een nieuwe collectie te kunnen betalen. Binnen een maand had ze haar gehoopte jaaromzet binnen, met dank aan zangeres Rihanna.

De Bella Swarovski. De Bella Swarovski.

"Vriendinnen vonden mijn schoenen bij haar passen. Om ze bij Rihanna onder de aandacht te brengen, moest ik vijftig dollar betalen om ze op haar fanpage te kunnen zetten. Daar kijkt haar stylist op. Zij kocht zeven paar, mijn halve collectie."

Hollywood

Andere Hollywoodsterren als Beyonce en Jennifer Lopez volgden en al snel ontplofte het aantal bestellingen via de webshop. Na vijf maanden had ze een showroom in Parijs. Niet veel later moest Zeynep voor een ton aan bestellingen annuleren. "De fabrikant in het Italiaanse Parma kon de vraag niet meer aan. Ik had het allemaal iets onderschat, geloof ik."

"Mary J Blige droeg mijn 'Cece Power Stiletto' tijdens het Santa Barbara International Film Festival." "Mary J Blige droeg mijn 'Cece Power Stiletto' tijdens het Santa Barbara International Film Festival."

Nu is Zeynep gewend hoge bedragen in dollars te noemen, of de Marokkaanse dirham, de Iraanse rial of in de Hongkong pond. Ze leidt een glamoureus leven, met een Range Rover en een penthouse. Het staat in schril contrast met hoe ze is opgegroeid.

Vmbo-kader

Haar ouderlijk huis staat in een achterstandswijk in Eindhoven. Aan de rand van een villawijk, maar net aan de verkeerde kant van de straat. "Op de basisschool trok ik altijd op met de meiden uit de grote huizen. Zij hadden mooie kleren aan en ik hield van netjes en chique. Zij leidden het leven dat ik ook wilde."

Maar de witte kinderen gingen naar de havo, de zwarte naar het vmbo. Voor Zeynep was vmbo-kader bedacht, met begeleidend leren. "Het doet nog steeds pijn als ik aan die periode denk. Mijn Cito-score paste niet bij dit advies, mijn ouders hebben voor me gevochten, maar de leraar bleef bij zijn standpunt."

Zeynep Dag op haar hakken met orchidee. "Een ode aan mijn moeder." Zeynep Dag op haar hakken met orchidee. "Een ode aan mijn moeder."

Gepest

"Het was echt heel erg", zegt Zeynep en ze schiet vol. Ze was 'het stuudje' en werd gepest. Haar gymkleren werden verstopt, pauzes bracht ze door op de toiletten. Daar at ze haar boterhammen en leerde voor haar overhoringen.

Ook thuis had ze het niet makkelijk. Ze groeide niet op in een stabiele omgeving, maar daar wil ze verder niet over praten. "Laten we het er op houden dat het een ellendige jeugd was."

Zeynep heeft geen makkelijke  jeugd gehad. Zeynep heeft geen makkelijke jeugd gehad.

Ze stroomde door van vmbo-kader naar vmbo-t. Een paar docenten hebben het verschil gemaakt. Zoals meneer Van der Heijde, haar wiskundeleraar. Hij liet haar een extra test maken. "Mijn cijfers waren hoog, behalve voor wiskunde. Als ik een 8 of hoger haalde, overtuigde hij de directeur dat ik naar de havo mocht. Ik vond wiskunde nooit interessant, maar ineens had ik een doel en haalde ik een 9."

Op de havo was het goed. "Mijn beste tijd ooit. Ik moest nog steeds knokken omdat het thuis pittig was, maar ik was een voorbeeldige leerling." Ook hier was een docent belangrijk: mevrouw Van Vlerken bracht haar de passie voor kunstgeschiedenis bij. "Er ging een wereld voor me open. Zij leerde me dat je met beelden kon communiceren. Ze nam me mee, waardeerde me als mens. Ik heb veel van haar geleerd."

Waarom hakken?

En later, tijdens haar studie toegepaste vormgeving stelde een docent haar de vraag: 'Waarom draag je altijd hakken?' "Vind ik mooi", antwoordde ze. Maar dat was volgens hem niet goed genoeg. "Hij gaf me een week om het uit te zoeken. Door hakken voel ik me krachtig en sexy. Het is de beste manier om mezelf duidelijk te maken. Met schoenen kan ik mijn stem laten horen."

Zeynep in haar kantoor. Zeynep in haar kantoor.

Vanaf dat moment wist ze dat daar haar toekomst lag.

Ze begon als freelance schoenenontwerper en productfotograaf voor kinderkleding. Tegelijkertijd deed ze een master kunstgeschiedenis en rondde een docentenopleiding bij ArtEz af.

Weten waar je kracht ligt

Als gastdocent gaf ze lessen op grafische opleidingen en modescholen. Maar die konden beter. "Leerlingen op modeacademies moesten met een naaimachine aan de slag. Dat heeft een sieradenontwerper toch niet nodig? Ik wil studenten leren succesvol te worden met hun creatieve ideeën en ze mee te geven wat voor mij zo goed heeft gewerkt."

"Mijn studenten." "Mijn studenten."

Op haar privéschool leer je over zelfliefde en zelfontwikkeling, over professionaliseren, e-commerce, marketing. "Op veel scholen krijg je opdrachten en als je die succesvol afrondt, krijg je een diploma. Je wordt niet geholpen om je eigen ideeën succesvol uit te werken. Om dat goed te doen moet je weten waar je kracht ligt en waar niet. Dat leer je hier."

Brandende ambitie

Ze vertelt over een vrouw uit Rotterdam. "Ze had geen diploma’s, maar was slim en ambitieus. Ze deed de opleiding en binnen een paar maanden stampte ze een eigen bedrijf uit de grond met haar eigen producten. Het enige wat zij nodig had, was de kennis en de hulp om op te starten."

In de fabriek in Parma. In de fabriek in Parma.

Die hulp geeft Zeynep haar studenten graag. Want na jaren van gepest, geploeter en doorzetten wil ze haar studenten een hele andere studie-ervaring meegeven. Eentje waar je gewaardeerd wordt om wie je bent. Een opleiding waar je ontdekt wat je kracht is en hoe je daar succesvol in kan worden. "Ik heb gezien hoe slecht mensen kunnen zijn. Nu wil ik altijd goed doen."

Niet serieus genomen

Haar bedrijf Alzúarr groeit hard, maar de selfmade miljonair wordt zelf nog steeds niet altijd serieus genomen. Vooral mannen hebben soms moeite met haar succes. "Ik ben eindverantwoordelijke en wil alles weten. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met drie grote internationale deals waar ik externen voor inhuur: een accountant, advocaat, notaris."

Thuis met kat Momo. "Ik kan me soms kinderlijk gedragen. Ik speel verstoppertje met mijn kat." Thuis met kat Momo. "Ik kan me soms kinderlijk gedragen. Ik speel verstoppertje met mijn kat."

Allemaal mannen. En ja, dan hoor je weleens wat. "'Corona zal wel zwaar voor je zijn, kun je je haartjes niet mooi maken.' Haartjes? We zijn bezig met een miljoenendeal. Neem me serieus en doe gewoon je werk."

Slobbertrui aan

"Ik heb al vanalles gehoord: vanavond bij mij in bed kan ik wel wat voor je regelen, bijvoorbeeld. Of mannen die hun hand op plaatsen leggen waar ik ze niet wil hebben."

"Omdat ik een strak jurkje draag, wil niet zeggen dat je me mag aanraken. Ik heb een keer naar een afspraak met een advocaat een dikke slobbertrui aangetrokken omdat ik dacht: gáán we weer. Maar hij bleek goede intenties te hebben en is nu mijn vaste advocaat."

"Nieuwe ontwerpen maak ik het liefst vanuit mijn bed." "Nieuwe ontwerpen maak ik het liefst vanuit mijn bed."

'Ik zit overal bovenop'

Zeynep is geen bange ondernemer, maar een vechter. "Ik heb zoveel shit meegemaakt, dat ik in mijn werk fearless ben. Ik heb niks te verliezen." Ze werkt hard, van 's ochtends zeven tot ze naar bed gaat.

"Maar dat ligt aan mezelf, ik ben een micro-manager. Ik zit overal bovenop. Ik bemoei me met alle mails die naar de studenten gaan, met de kerstcadeaus en met de kleur van fotolijstjes die hier achter me aan de muur hangen, waar al mijn personeel op staat."

Mannenlijn

Even was Zeynep bang dat corona flinke impact zou hebben op haar bedrijf. Maar ze heeft een topjaar gedraaid. Misschien wel dankzij corona, want Zeynep werkt nu nonstop. "Er is toch niks anders te doen." En het online shoppen groeide hard.

Ze had één tegenvaller: haar mannenlijn. De kneiterhoge hakken, speciaal gemaakt voor mannenvoeten, lanceerde ze vorig jaar. "Ik dacht echt: dit is de toekomst. Mannen kunnen net zo goed hakken dragen."

"Dat mannen geen hakken kunnen dragen, vind ik een hopeloos ouderwets idee." "Dat mannen geen hakken kunnen dragen, vind ik een hopeloos ouderwets idee."

Amerikaanse dragqueens waren verkocht en lieten ze verschepen. Maar aan de andere kant van het kompas verloor ze klanten. "De bestellingen uit het Midden-Oosten stopten. Daar was ik niet zo blij mee, dus ik heb de lijn nu minder zichtbaar gemaakt op de site."

Cultuurclashes

Ze heeft wel vaker met cultuurclashes te maken. "Vrouwen die naar de showroom in Parijs komen, helpen we bij het aantrekken van de schoenen en controleren of ze goed zitten. Maar in de popup-store in Dubai mochten we niet aan de voeten van de vrouwen zitten, dat vonden ze vernederend. En een schoen met een watermeloen was ook not done."

Nu heeft ze iemand aangenomen die Arabisch spreekt en de cultuur begrijpt. "Ik heb mijn merk opgericht met het idee dat je jezelf kunt laten zien door je schoenen. Juist in het Midden-Oosten doen veel vrouwen dat, omdat ze een Nikab dragen."

"Ik denk erover na om na corona langere tijd in Parijs te wonen. Daar is de showroom en werken de meeste stylisten." "Ik denk erover na om na corona langere tijd in Parijs te wonen. Daar is de showroom en werken de meeste stylisten."

Kennis doorgeven

Maar niet alleen daar, Zeyneps schoenen worden over de hele wereld verkocht. "Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen mijn schoenen dragen."

Zeynep wil het woord 'trots' niet gebruiken. Maar ze kijkt om zich heen, en vindt het fantastisch dat ze via haar privéschool haar kennis door kan geven. "Het is toch wel vet hè", zegt ze even later, als ze op haar hakken de trap van haar school weer afloopt.

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore