Ga naar de inhoud
-14

Nog een paar bitterkoude dagen, volgende week lijkt de winter voorbij

Beeld © Hollandse Hoogte

We hebben nog een paar bitterkoude dagen voor de boeg met temperaturen die ver onder nul zakken. Vanaf volgende week lijkt de dooi in te zetten en is het waarschijnlijk gedaan met de ijspret, zegt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. Schaatsliefhebbers moeten dus de komende dagen hun kans pakken.

De kans dat de vrieskou volgende week doorzet, lijkt klein. "Ik schat de kans dat de dooi inzet nu op 90 procent. Vanaf maandag kruipen de temperaturen weer boven de nul", zegt meteoroloog Maurice Middendorp. 

Schaatsen wat je schaatsen kan, dooi komt eraan

01:12
Wie wil schaatsen moet dat deze dagen doen, want na het weekend gaat het dooien.

Even dooien

Slecht nieuws voor schaatsliefhebbers dus. Alle ogen zijn gericht op de komende dagen: en die worden ijskoud. "Vannacht was het -10 en op sommige plekken zelfs -14. Een goede nacht voor het ijs dus. Vandaag is het helder en zonnig en blijft het ook vriezen. Ik verwacht temperaturen van -4 in het oosten en rond het vriespunt in het westen."

Alleen in de kustprovincies en in het noorden kan het kort even gaan dooien.

Botte
Lees ook:
Botte schaatsen? Zo slijp je ze zelf

Vannacht gaan we weer een ijskoude nacht tegemoet. Het wordt bibberen onder de dekens met temperaturen van wel -15 in het oosten. "Omdat het helder is, wordt het vannacht nog kouder dan afgelopen nacht. " En ook morgen en de dagen erna blijven ijskoud, zegt Middendorp.

Op veel plekken zal er in het weekend dus geschaatst kunnen worden. Dat gaat Middendorp ook zelf doen. "Ik ben in Friesland geboren. Ik sluit niet uit dat ik dit weekend naar mijn ouders ga en lekker een rondje ga schaatsen op de Friese sloten."

Bekijk ook: Straks schaatsen? Bekijk de tips:

03:22
Straks schaatsen? Met deze proftips van Bob de Vries blijf je overeind