Ga naar de inhoud
Kabinet moet ingrijpen

Gezondheidsclubs: 'Er groeit een generatie op met overgewicht'

Archieffoto. Beeld © ANP

Het kabinet moet de consumptie van ongezonde voedingsstoffen zoals suiker, zout en vet zien te beperken. Dat vinden verschillende gezondheidsorganisaties. Als het niet gebeurt, zo waarschuwen zij, kan twee derde van de bevolking in het jaar 2040 aan overgewicht lijden.

De oproep wordt gedaan door vier gezondheidsfondsen (Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darmstichting en Nierstichting) en ondersteund door Unicef en de gemeente Amsterdam. De clubs beginnen vandaag samen een lobbycampagne. 

Suikertaks

Ze stellen onder meer voor dat reclame voor ongezond eten die gericht is aan kinderen verboden moet worden, en dat er een zogeheten suikertaks komt. Ook zou het kabinet een wettelijk maximum kunnen voorschrijven voor ongezonde stoffen. 

Het kabinet laat regulering nu nog over aan de voedingsindustrie zelf, maar volgens de organisaties schiet die ernstig tekort. 

Rapport:
Lees ook:
Rapport: overstap op plantaardig eten kan wereld redden

Het 'nationaal preventieakoord' dat in 2018 werd gesloten tussen overheid en voedingsproducenten heeft volgens de alliantie niet genoeg opgeleverd. "De ambities waren goed, maar de maatregelen te zwak", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. 

Overgewicht in 2040

"Met 13.000 sterfgevallen per jaar is ongezonde voeding na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak", verwijst hij uit een onderzoek van het RIVM uit 2017.

"Op dit moment zijn 350.000 kinderen te zwaar", vervolgt van Oostrom. "Er groeit een generatie op met overgewicht. Dat leidt tot een capaciteitscrisis in de zorg."

Ranglijst
Lees ook:
Ranglijst moet supermarkten dwingen om gezondere producten aan te bieden
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.