'Gaat niet om geld'

Dutchbatters: erkenning ministerie 'beter laat dan nooit'

10 februari 2021 22:26
De voormalige basis van Dutchbat aan de rand van Srebrenica. Beeld © ANP

De erkenning en waardering voor veteranen die de val van Srebrenica hebben meegemaakt komt laat, maar 'beter laat dan nooit', zegt voorzitter Olaf Nijeboer van de Vereniging Dutchbat III in een reactie.

Minister Ank Bijleveld van Defensie maakte vandaag bekend dat het kabinet ruim 25 jaar na het drama in de Bosnische stad een speciaal gebaar zal maken richting de veteranen. Ook krijgen zij of hun nabestaanden 5.000 euro netto. Nijeboer noemt het geld 'maar een bijzaak', belangrijker is volgens hem de verklaring die het kabinet gaat afgeven.

Ernstige stressklachten

Uit onderzoek van de commissie-Borstlap bleek eind vorig jaar dat een kwart van de 850 veteranen nog altijd ernstige stressklachten heeft. De commissie deed aanbevelingen om het welzijn van de Dutchbatters te verbeteren. Bijleveld neemt die nu over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke Dutchbat-veteraan krijgt 5000 euro

Nijeboer zegt het goed te vinden dat het kabinet deze stap neemt, maar heeft nog wel wat vragen over de details. Zo is hij benieuwd wanneer het kabinet met de verklaring komt. Die wordt als het aan Bijleveld ligt door de premier uitgesproken tijdens een bijeenkomst met de veteranen, maar wanneer die kan plaatsvinden is door corona onzeker. Nijeboer hoopt morgen in een gesprek met de minister antwoorden te krijgen op zijn vragen.

Onjuistheden tegenspreken

Hij hoopt dan ook te horen of het ministerie actief onjuistheden over Dutchbat in de media gaat tegenspreken. "De minister is hierover in de brief niet heel concreet", vindt hij. En hij hoopt dat Defensie niet alleen veteranen gaat helpen die willen terugkeren naar Srebrenica, maar ook familieleden van veteranen die mee willen gaan op zo'n reis.

Val van Srebrenica

Dutchbat III beschermde de enclave Srebrenica tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. De enclave werd door Bosnisch-Servische troepen ingenomen, waarna zij vervolgens ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens vermoordden.

De veteranen vinden dat zij met een onduidelijk mandaat en onvoldoende bewapend de strijd zijn ingestuurd. Ze hebben het gevoel dat ze na terugkeer door Defensie, regering, parlement en media in de steek zijn gelaten.

Nog niet klaar

Met dit besluit van het kabinet stopt het nog niet, zegt Nijeboer. "Nu moeten we de invulling afstemmen." Hij hoorde deze dag ook wel wat scepsis van de leden van de vereniging. "Dat is ook niet onlogisch na 25 jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore