Ga naar de inhoud
Gymnasiumdiploma

Taakstraf voor conciërge die zoon aanzette tot examenfraude

Archieffoto Beeld © iStock

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 49-jarige conciërge en zijn 20-jarige zoon veroordeeld voor examenfraude. Het doel van de fraude was om de zoon zijn gymnasiumdiploma te laten halen.

De vader had de sleutel van de kluis waarin de antwoordformulieren lagen laten namaken, zodat zijn zoon na afloop van de examens zijn antwoorden kon corrigeren.

Geraffineerde werkwijze

Een 'berekende en geraffineerde' werkwijze, oordeelde de rechtbank, met grote gevolgen voor de school. Die moest, nadat de zaak aan het licht was gekomen, onderzoeken hoe groot de gepleegde fraude was. Een kostbare en tijdrovende klus.

Scholieren
Lees ook:
Scholieren willen ander eindexamen: 'Achterstand alleen maar groter'

Volgens de rechtbank stond de zoon onder grote druk van de vader om mee te doen aan de fraude. De vader kreeg voor zijn rol een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 200 uur, de zoon werd veroordeeld via het jeugdstrafrecht en kreeg een taakstraf van 80 uur.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update