Gebaar van erkenning

Elke Dutchbat-veteraan krijgt 5000 euro

10 februari 2021 15:30 Aangepast: 10 februari 2021 15:53

Het kabinet zal met een speciaal gebaar zijn waardering uitspreken voor Dutchbat III, de veteranen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Ook krijgen ze het symbolische bedrag van 5000 euro belastingvrij.

Daarmee reageert minister Ank Bijleveld van Defensie op de Commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar Dutchbat III. Ze komt met een 'duidelijke verklaring die tegemoetkomt aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering'.

Reünie

In een interview met De Telegraaf zegt de bewindsvrouw dat de veteranen eerherstel moeten krijgen op een soort reünie. Daar zou de premier dan de verklaring van waardering en erkenning ten overstaan van de veteranen moeten uitspreken.

De Commissie-Borstlap meldde dat veel veteranen van Dutchbat III nog last hebben van de uitzending naar het voormalige Joegoslavië. Zo'n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt nog hinder en heeft zorg nodig.

Bekijk ook: zo kwam Srebrenica ten val

De val van Srebrenica. Het is een schandvlek op het blazoen van de Nederlandse blauwhelmen maar bovenal een onbeschrijfelijke tragedie voor de inwoners van de moslimenclave.

Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de val van de enclave werden ongeveer 8000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.

Bijleveld laat verder weten dat ze gaat zorgen dat veteranen kunnen terugkeren naar Srebrenica. Verder ontvangen ze binnenkort een brief van het ministerie waarin hun professionele hulp wordt aangeboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore