Ga naar de inhoud
Pas op: WAK!

Door het ijs gezakt, wat nu? 'Rustig blijven en vooral niet gaan staan'

In het Amsterdamse Westerpark werd gistermiddag al (veilig) geschaatst. Beeld © ANP

Wat moet je doen als je door het ijs zakt? De reddingsbrigade geeft tips aan schaatsers die in het water belanden, nu het ijs op veruit de meeste plekken nog onbetrouwbaar is.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het belangrijkste is om kalm te blijven, zegt de Koninklijke Reddingsbrigade.

"Op het moment dat je door het ijs zakt, zul je waarschijnlijk eerst schrikken van het koude water. Daar moet je doorheen. Goed blijven ademen en rustig blijven. Daarna moet je ruggelings uit het water proberen te komen. Niet op je buik dus, maar op je rug. Dat doe je door je rug tegen het wak te plaatsen en met je voeten kracht te zetten tegen de andere rand."

Als dat niet lukt, kun je ook proberen om met je handen het ijs af te breken tot je op een plek bent waar het stevig genoeg is om eruit te klimmen.

Bekijk ook: red jezelf uit een wak

02:27
Wat moet je doen als je in een wak schaatst?

Als je uit het wak geklommen bent, rol dan tot een plek waar het ijs zeker dik genoeg is, adviseert de reddingsbrigade. "Als je meteen gaat staan, zak je er waarschijnlijk direct weer doorheen."

IJs te dun

Op verschillende plekken in het land hebben hulpdiensten schaatsers uit het ijs moeten redden. De reddingsbrigade drukt schaatsliefhebbers op het hart om voorzichtig te zijn. "Op dit moment is het nog geen goed idee om te schaatsen op open water. Daarvoor is het ijs nog echt te dun. Het is voorlopig verstandiger om te schaatsen op een natuurijsbaan, ondergespoten weiland of ondiepe sloot."

Op schaatsen.nl/natuurijs staat een overzicht van plekken waar het ijs voldoende betrouwbaar is.

Je
Lees ook:
Je vindt het nu koud? Later deze week wordt het -20

De winterpret is maar van korte duur. Zeer waarschijnlijk is het volgende week al afgelopen, zegt weerman Maurice Middendorp in deze video:

Volgende week ook schaatsen? Weerman Maurice praat je bij

01:10
"Het ziet er niet zo goed uit voor de winterliefhebber."