Onderzoek Pieter Baan Centrum

Deskundigen: hoofdverdachte Ruinerwold kan niet terechtstaan

10 februari 2021 13:02 Aangepast: 10 februari 2021 14:00
De omgeving van de boerderij in Ruinerwold. Beeld © ANP

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) zijn van oordeel dat Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de zaak-Ruinerwold, niet in staat is om terecht te staan. De man heeft als gevolg van een herseninfarct in 2016 grote hersenschade opgelopen. Communicatie met hem is nauwelijks mogelijk. Wat hij wel en niet begrijpt is niet vast te stellen.

Dat zeiden een psychiater, een psycholoog, een logopedist en een neuropsycholoog van het PBC vandaag bij de rechtbank in Assen. De rechtbank heeft een zitting belegd om vast te stellen of verdere vervolging van de 68-jarige Van D. mogelijk is.

Vastgehouden

Hij wordt onder meer beschuldigd van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn kinderen. Hij zou hen, samen met medeverdachte Josef B., tegen hun wil hebben vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen Ruinerwold: 'We missen sociale vaardigheden, maar we leren snel bij'

De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht toen een van de kinderen erover sprak in een café.

Vorige maand heeft de rechtbank zelf gesproken met Van D. Daarvan zijn beeld- en geluidsopnamen gemaakt, die de deskundigen hebben bekeken.

Vier kinderen van Van D. volgen de zitting in een andere zaal. Hun advocaat heeft namens hen gevraagd op 18 februari het woord te mogen voeren, om hun visie kenbaar te kunnen maken.

Verdere vervolging

Op die dag zullen het Openbaar Ministerie en de advocaten van Van D. hun standpunten over de verdere vervolging van Van D. innemen. De betrokken kinderen willen in elk geval één keer hun stem in de procedure te laten horen.

Als de vervolging van Van D. zou worden gestaakt, is die kans verkeken. De rechtbank beslist donderdag over dat verzoek.

Op 4 maart bepaalt zij of de zaak tegen Van D. verder gaat of moet worden gestopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore