Zorgplicht

Hulp nodig voor buitendieren: 'Wakken, extra voer en honden aan de lijn'

10 februari 2021 09:32 Aangepast: 10 februari 2021 11:44
Eenden op het ijs bij het dorpje Watergang in Noord-Holland. Beeld © ANP

Dieren hebben het zwaar buiten door de aanhoudende vorst en sneeuw. Gemeenten moeten daarom buitendieren tijdelijk helpen, vinden een aantal samenwerkende dierenorganisaties. Ze hebben een brandbrief naar gemeenten en provincies gestuurd 'om hen te wijzen op hun zorgplicht voor de dieren'.

Op verschillende plekken in Nederland gaat het richting het weekend tot zelfs 20 graden vriezen. "Het is noodzakelijk dat de gemeenten en provincies met spoed maatregelen treffen om de dieren deze koude periode door te helpen", stelt onder meer Comité Dierennoodhulp.

Voerverbod opheffen

De organisaties vinden dat er wakken gemaakt moeten worden in het ijs, zodat watervogels weer in grachten en sloten kunnen zwemmen. Daarnaast willen ze dat gemeenten voer voor de dieren achterlaten en een eventueel voerverbod tijdelijk opheffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilig met je dier de sneeuw in: 'Smeer hondenpoot in met vaseline'

Ook pleiten de organisaties voor een tijdelijk verbod op 'populatiebeheer of schadebestrijding', met andere woorden het afschieten van dieren.

'Alle energie nodig'

"De dieren hebben het al zwaar genoeg en hebben alle energie nodig om in leven te blijven." Daarover hebben de organisaties ook een brief naar Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gestuurd.

Bekijk ook: Brandweer redt hond uit wak

In Leeuwarden is een hond uit een wel heel benarde situatie gered. Hij was door het ijs gezakt en kon er niet meer uitkomen.

Ten slotte moeten gemeenten hun inwoners informeren over hoe ze dieren in de kou kunnen helpen. Zo zouden hondenbaasjes hun hond aan de lijn moeten houden, zodat ze buitendieren niet kunnen opjagen. En moeten mensenmassa's in het bos voorkomen worden, zodat de dieren rust krijgen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore