Ga naar de inhoud
Weinig wind en sneeuw

Je vindt het nu koud? Later deze week wordt het -20

De Dorregeester Molen in een winters landschap. Beeld © ANP

Met de sneeuw die blijft liggen en minder bewolking in het vooruitzicht, kunnen we deze week nog flinke nachtvorst verwachten. Meteoroloog William Huizinga van Buienradar zegt dat het in het oosten van Nederland 20 graden kan gaan vriezen.

"De komende nachten verwacht ik helder weer en als het goed opklaart, dan brengt dat strenge nachtvorst mee", zegt Huizinga. Dat hebben we te danken aan de sneeuwlaag van de afgelopen dagen. "Als die er niet zou liggen, zou het niet zo koud worden."

Dat werkt zo: de gevallen sneeuw heeft een isolerende werking, waardoor de warmte die in de grond zit niet naar boven kan. Ook de zonneschijn van overdag warmt ons niet extra op, omdat de sneeuwlaag de warmte juist weerkaatst.

Even
Lees ook:
Even praktisch: doe dit wel (en niet) nu er nog sneeuw ligt

De meeste kans op temperaturen van -18 tot zelfs -20 heeft het oosten van ons land. Volgens Huizinga kan het kwik daar vrijdagnacht, maar ook zeker zaterdagnacht, ver onder nul duiken. "Daar waait het minder dan bijvoorbeeld aan de kust, en dat is gunstig voor het afkoelen omdat de lucht dan minder vermengt met de warmere luchtlaag erboven."

Begin volgende week

In het midden van het land wordt richting het weekend nachtvorst van -10 of -12 verwacht. Langs de kust kan het ook zeker nog -8 worden. Tot begin volgende week moet Nederland volgens Huizinga sowieso nog rekening houden met nachtvorst.

Bekijk ook: Winterwonderland in het Friese Sloten

01:37
Het is net een ansichtkaart, deze dronebeelden van het Friese stadje Sloten. Vanuit de lucht is het winterse landschap prachtig te zien.

Na het weekend lijkt er volgens hem wel zachte lucht aan te komen. "De wind draait naar het zuiden en de temperatuur loopt vervolgens langzaam op. De droge winterkou komt dan ten einde."

De actuele temperatuurkaart van Buienradar ziet er nu zo uit:

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update