Agenten beschoten met vuurpijl

Politie geeft beelden vrij van brandstichting teststraat Urk

09 februari 2021 21:43 Aangepast: 09 februari 2021 22:16
De verdachten van de brandstichting van de GGD-teststraat in Urk. Beeld © Politie

De politie heeft beelden vrijgegeven van de rellen in Urk waarbij een coronateststraat van de GGD in brand werd gestoken. Ook zijn videobeelden online gezet van verdachten die gericht stenen gooien naar een hondenbegeleider van de politie en gericht een vuurpijl op agenten afschoten.

De twee verdachten van de brandstichting hebben op de beelden hun hoodies op en zijn niet goed herkenbaar, maar de politie vestigt de hoop op de vele omstanders die ook op beeld zijn vastgelegd.

Zij zijn in veel gevallen wel herkenbaar, al werden hun gezichten geblurd in de uitzending van Opsporing Verzocht, waar de video's voor het eerst werden getoond:

De politie hoopt dat getuigen van de drie incidenten zich na het zien van de beelden alsnog melden. "We weten dat een heleboel inwoners van Urk het geweld van die avond absoluut afkeuren. We hopen dat zij ons willen helpen met informatie."

Verdachte aangehouden

De incidenten gebeurden op zaterdagavond 23 januari. Ruim een week later, op 1 februari, werd een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Hij kwam twee dagen later weer op vrije voeten. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De gemeente, de GGD, justitie en politie spraken schande van de vernieling. Na de ongeregeldheden zetten jongeren in Urk een actie op touw om geld in te zamelen voor een nieuwe teststraat. Het streefbedrag van 10.000 euro was binnen enkele dagen binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verontwaardiging over rellen Urk, burgemeester schaamt zich

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore