Corona-update, stel je vraag

Welke invloed heeft het gure winterweer op het coronavirus?

09 februari 2021 20:32 Aangepast: 09 februari 2021 20:44

Afgelopen zomer had iedereen het er over dat corona niet zo goed tegen warmte kon. Nou, het is inmiddels flink koud en lezers Sjors en Maria vragen zich af wat die lage temperaturen met het virus doen. Want is het wel verstandig om met z'n allen het natuurijs op te gaan of van een heuveltje af te sleeën?

Volgens Rob Schuurman is een virus als corona niet onder de indruk van kou. Hij is klinisch microbioloog bij het UMC Utrecht en krijgt nogal eens virusmateriaal binnen. 

'Virus vindt kou prettig' 

"In het laboratorium vriezen we dat virusmateriaal meteen in. Als we het later ontdooien, dan is het gewoon nog levensvatbaar", legt hij uit. Dus het is niet zo dat een virus 'sterft' als er sprake is van kou of vorst.

Volgens Schuurman weten we sowieso zeker dat luchtwegvirussen koud weer prettiger vinden. Hij verwacht dan ook dat we deze koudeperiode sowieso net zo veel last gaan krijgen van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom al die maatregelen als je corona buiten toch minder snel oploopt?

Met alle sneeuw gaan mensen weer wel wat vaker naar buiten. Een stukje wandelen om de witte deken over het land te bekijken, even met een slee van een heuveltje afroetsjen of eindelijk weer eens schaatsen op natuurijs. En buiten zijn er minder besmettingen, toch?

Afstand houden

"Ja", zegt Schuurman. "Maar", voegt hij er meteen aan toe, "het virus kan dan nog steeds overspringen van mens op mens. Gezellig sleeën is natuurlijk leuk, maar je moet je wel aan de regels blijven houden. Ook als je gaat schaatsen. Uit elkaars buurt blijven is dan makkelijker dan op zo'n heuveltje met je slee, maar hou gewoon netjes afstand."

Drijvende kracht

Want dat samenkomen is de drijvende kracht achter het virus, zegt Schuurman. "Dat zien we ook met andere luchtwegvirussen: zodra mensen bij elkaar gaan zitten, stijgt het aantal besmettingen." In een lange rij hutjemutje gaan staan voor koek-en-zopie, is dus misschien niet verstandig.

Bekijk ook: Schaatsen op natuurijs, wanneer kan het?

Maurice Middendorp legt uit wat er nodig is voor een mooie tocht over natuurijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore