Ga naar de inhoud
Voorkom uitglijers

Even praktisch: doe dit wel (en niet) nu er nog sneeuw ligt

In het Groningse Warffum wordt een hond op een geveegde stoep uitgelaten. Beeld © ANP / Anjo de Haan

Nu de sneeuw al wat langer ligt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je kan het bijvoorbeeld beter niet wegvegen. En juist nu is het uitgelezen moment om je vloerkleed eens goed schoon te maken. Hieronder negen tips om de sneeuw goed door te komen.

1. Veeg vooral je stoep niet schoon

Het lijkt een logische reflex: met je schep en bezem naar buiten om de sneeuw weg te vegen. Doe het niet! De sneeuw die als eerste gevallen is, is namelijk al een aangestampt laagje ijs geworden. Vlokken die daar bovenop vallen veeg je makkelijk weg, maar de gladde laag daaronder blijft liggen. Uitglijers gegarandeerd.

2. Let op hoe je loopt

Je merkt het vast aan jezelf: met al die sneeuw op de stoep ga je wat ongemakkelijk lopen. Nou, doe er je voordeel mee en ga nóg wat ongemakkelijker lopen. Zoals je op dit plaatje ziet, kun je je het beste als een pinguïn voortbewegen.

3. Nee, je moet je stoep écht niet schoonvegen

Als je sneeuw wil opruimen, gooi je er dan ook zout overheen? Doe het niet! Want als je dat mengsel vervolgens op straat of de tuin in schept, is dat helemaal niet goed voor de grond. Het kan er zelfs voor zorgen dat planten minder goed groeien. Plus dat het voor een kat of hond niet zo gezond is. Oh, en de lak van je auto is ook al helemaal niet blij met al dat opspetterende strooizout.

4. Trek goede schoenen aan

Als je naar buiten gaat, trek dan schoenen aan, dus stappers met een beetje profiel. Natuurlijk zijn hakken nu extra gevaarlijk, maar ook een gemiddelde sportschoen heeft niet per se de grip waar je mee overeind blijft. Laarzen en wandelschoenen zijn je beste vrienden met dit weer.

Bekijk ook: Sneeuwwit Nederland vanuit de lucht

01:17
Want het is natuurlijk allemaal prachtig om te zien, die dikke sneeuwlaag over het hele land.

5. Voor de laatste keer: veeg niet je stoep schoon!

Je gooit al die geruimde sneeuw op een mooie hoop? Doe het niet! Dat wordt namelijk zo'n grote en vieze berg blubber. Zo'n hoop smelt namelijk niet zo snel als het op de stoep zou doen. Dan zit je dus dagenlang tegen die smerige derrie aan te kijken.

6. Heb geduld

Ok, dat is niet voor iedereen weggelegd, natuurlijk. Maar als je toch niet per se naar buiten moet, wacht dan sowieso nog even. Op de meeste plekken stopt het vandaag met sneeuwen en dat betekent dat de wegen en fietspaden ook sneeuwvrij gemaakt kunnen worden.

 

7. Hang je vloerkleed en dekbed buiten

Zeker als je allergisch bent voor huisstofmijt is dit een gouden tip. Als het zou koud is en je een vloerkleed of dekbed buiten hangt, vriezen de huisstofmijten dood. Geldt ook voor kussens of bijvoorbeeld knuffels.

8. Nog beter: leg je vloerkleed in de sneeuw

Voor je hier aan begint: je moet dit alleen met droge sneeuw doen. Als je een mooi stuk droge sneeuw gevonden hebt, leg er dan voor een paar uurtje je vloerkleed op. De sneeuw haalt namelijk het vuil en stof van tussen de vezels. Even afkloppen en weer helemaal schoon, daar kan geen stofzuiger tegenop.

Veilig
Lees ook:
Veilig met je dier de sneeuw in: 'Smeer hondenpoot in met vaseline'

9. Maak je koelkast en vriezer schoon

Normaal gesproken een haastklusje, want alles smelt en koelt af en wordt slecht. Maar nu zet je het gewoon even in de tuin of op je balkon. Rustig poetsen en zo alles weer koel en wel terug in de koelkast of vriezer.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.