Dansen op straat

Spontane après-ski in Amsterdam: 'Een beetje vrolijkheid in deze tijd'

08 februari 2021 21:46 Aangepast: 09 februari 2021 00:16
Beeld © Instagram / @vanwouinconcert

Even leek het alsof Amsterdam was omgetoverd tot après-skihut, en dat corona niet bestond. Feestnummers schalden door de besneeuwde straten en de beelden van voetgangers die spontaan begonnen te dansen, waren een regelrechte hit. "Het is nou eenmaal een moeilijke tijd. Af en toe draai ik vanuit mijn zolderraam wat nummertjes om de buurt een beetje op te vrolijken."

Dat zegt McWou, die liever niet met zijn echte naam in de media wil, tegen RTL Nieuws. Sinds de avondklok van kracht is, draait hij af en toe muziek vanuit zijn zolderraam in de Amsterdamse Van Woustraat. "We moeten iets in deze tijden, we doen dit om het allemaal een beetje leuker te maken."

Rookmachine

Een paar keer per week verplaatst McWou zijn muziekinstallatie naar zijn zolderraam, meestal zit hij daar dan met een vriend. "En de rookmachine en de bellenblaasmachine. Ja, we pakken het groots aan." Hij draait elke keer maar een paar hitjes. "Meestal beginnen we rond 21.00 uur, dan draaien we vijf nummers, en daarna is het stil."

Kort maar krachtig, maar het wordt gewaardeerd: "Elke keer als we muziek draaien, zien we overal buren die meedansen vanachter hun ramen. Het is echt voor de leuk, een beetje gezelligheid in de buurt."

Spontaan dansen

Afgelopen zondag werd die gezelligheid naar een nog hoger plan getild. "Ik kwam 's middags thuis van een wandeling door de stad, en we dachten: we zetten even wat après-ski-hitjes aan."

En wat er toen gebeurde, had McWou zelf ook niet verwacht. "Vrijwel iedereen op straat begon spontaan mee te dansen. Het was echt geweldig om dat zo vanuit mijn zolderraam te kunnen zien."

Beelden van het spontane après-skifeest werden veelvuldig gedeeld:

Kwartiertje feest

"Al met al heeft het misschien maar zo'n vijftien minuten geduurd. Mensen stonden ook op de straten. Ik was bang dat er misschien ongelukken zouden gebeuren, dus toen zijn we gestopt", vertelt Mc Wou.

Ook werd het relatief druk op straat. "Ik denk niet dat het onveilig was qua corona, maar ik wil geen risico nemen. Ik neem de maatregelen erg serieus en hou me er zelf ook goed aan. Ik wilde niet dat het uit de hand zou lopen, dus toen het te druk werd, hebben we de muziek uitgezet."

Officiele waarschuwing

Inmiddels is McWou een regelrechte hit op social media. Zijn Instagramaccount Van Wou in concert heeft binnen een dag 10.000 volgers.

Maar ook bij de politie en de gemeente is hij niet onopgemerkt gebleven. "Ik heb ze zelf maar even gebeld om uit te leggen wat er gisteren gebeurd is", vertelt McWou. "Ze waren niet heel erg blij, ik heb een officiële waarschuwing gekregen. Maar eerlijk gezegd was dat het me wel waard. Als iedereen hier een momentje vrolijk van is geweest, dan pak ik die waarschuwing wel."

Of er meer 'openluchtconcerten' komen, durft McWou nog niet te beloven. "Ik zou het heel leuk vinden als we nog een paar keer de muziek kunnen aanzetten. Ik moet nog wel even kijken hoe en wat, want ik wil wel dat het veilig gebeurt. Maar dat kan, ik wil heel graag laten zien dat we inventief zijn, dat we dit veilig kunnen. En dat muziek verbindt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore