Onderliggende gezondheidsproblemen

Lareb: 15 ernstig zieke ouderen overleden na coronavaccinatie

08 februari 2021 17:42 Aangepast: 08 februari 2021 20:54
De XL-vaccinatielocatie in Jaarbeurs Utrecht. Beeld © ANP

Er zijn tot nu toe vijftien meldingen van mensen die zijn overleden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Volgens de organisatie gaat het daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

"Deze gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen", aldus Lareb.

Koorts en misselijkheid kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.  

Kwetsbare ouderen

Het is volgens Lareb niet onverwacht dat deze ouderen zijn overleden. "Want we zijn nu de kwetsbare ouderen aan het vaccineren", zegt Lareb. "Bij de gemelde overlijdens gaat het om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

150.000 ouderen in de knel: te slecht ter been voor vaccinatie

"Om het in context te zetten: per week overlijden zo'n 700 bewoners in verpleeghuizen. Dus de kans is aanwezig dat daar nu na vaccinatie mensen overlijden. De onderliggende gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden."

Deze klachten zijn volgens het centrum op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Hoogleraar: 'Dit is niet onverwacht'

Ook hoogleraar Ouderengeneeskunde Cees Hertogh vindt het niet onverwacht dat deze personen zijn overleden. "Als ik naar de achterliggende gezondheidsproblemen kijk van die patiënten, is het niet opmerkelijk dat ze zijn overleden. Ze waren erg ziek, waarschijnlijk waren ze sowieso over niet al te lange tijd overleden. Het feit dat deze mensen zijn overleden nadat ze gevaccineerd zijn, wil niet zeggen dat ze door het vaccin zijn overleden."

Hij legt uit: "Als je mensen hebt met veel onderliggend lijden en een sterk verslechterde weerstand, kan een normale bijwerking als koorts al het laatste zetje geven. Bijvoorbeeld omdat zo’n patiënt een slechte vochthuishouding heeft vanwege slecht drinken, zoals we dat vaak zien in de laatste levensfase. Als je dan koorts krijgt, treedt er extra vochtverlies op. Dat kan fataal zijn."

Moeten kwetsbare ouderen dan nog wel gevaccineerd worden? "Het is belangrijk om steeds een goede afweging te maken met de behandelend arts. Er moet gezondheidswinst te behalen zijn, anders heeft vaccinatie weinig zin. Als mensen een heel beperkte levensverwachting hebben, dan moet je je afvragen of vaccinatie nog passend is."

Als voorbeeld noemt hij een persoon van in de 90 in een eindstadium van dementie. "Dan dient vaccinatie geen zinnig doel. Maar vaak is het lastiger. In principe heeft iedereen recht op vaccinatie, maar bij een slechte gezondheidstoestand, moet er samen met een arts worden gekeken wat de beste optie is: het risico op een ernstige corona-infectie moet dan worden afgewogen tegen het te verwachten beloop van reeds aanwezige aandoeningen. "

2812 bijwerkingen gemeld

Volgens Lareb zijn er tot nu toe 2812 meldingen van bijwerkingen binnengekomen.

  • Daarvan kwamen 2661 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech.
  • Daarnaast ontving het centrum 113 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna.
  • In 38 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

Spierpijn en hoofdpijn

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn en reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en warmte. Ook klachten zoals vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts zijn vaak gemeld.

"Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over", aldus Lareb

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1763 mensen melden zich met (milde) bijwerkingen na coronavaccin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore