Ga naar de inhoud
Tocht der Tochten

Kamer: eventuele Elfstedentocht door laten gaan als het veilig kan

Beeld © ANP

Zou het dan toch kunnen? Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet een eventuele Elfstedentocht laat doorgaan, als het veilig kan. Nu valt een Elfstedentocht nog onder een evenement dat vanwege corona niet gehouden mag worden. Ook weermensen worden steeds optimistischer, maar om 'it giet oan' te zeggen, is het echt nog veel te vroeg.

De weersvooruitzichten zien er goed uit. Het wordt koud en er kan zeker geschaatst worden. Maar een Elfstedentocht kan niet zomaar gereden worden. Daarvoor is dik ijs nodig op de hele route. De rayonhoofden van de Friesche Elfsteden bepalen uiteindelijk of het ijs dik genoeg is.

De meeste Elfstedentochten werden gehouden op meer dan 25 centimeter ijs. Al deden we het wel eens met minder. In 1985 ging het om 17 centimeter. In 1917 zelfs maar 15 centimeter. 

Gemiddeld 15 centimeter

Als het een beetje meezit, zou er aankomend weekend gemiddeld 15 centimeter ijs op het water kunnen liggen, zegt Nicolien Kroon van Buienradar. Dat is voor optimisten voor een Elfstedentocht dus aan de onderkant van wat we nodig hebben.

Maar dan moet er echt overal op het parcours 15 centimeter liggen en dat zal vermoedelijk niet het geval zijn. Daar is vooralsnog geen sprake van, zegt de voorzitter van de schaatsbond KNSB. "Alle meren liggen nog open. Er moet nog heel wat water door de zee voordat hier een hamerslag op gegeven wordt. Hoop doet leven, maar laat het eerst maar eens goed vriezen."

Voorzitter
Lees ook:
Voorzitter Wieling: standpunt over Elfstedentocht ongewijzigd

Ook als het ijs al dik genoeg is voor de Elfstedentocht, dan hebben we nog te maken met corona. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de pandemie deze unieke mogelijkheid, mocht die zich dus voordoen, niet in de weg mag staan. 

Vanwege corona geldt op dit moment een verbod op evenementen, ook een Elfstedentocht. De Tweede Kamer dringt nu bij het kabinet aan op een uitzondering voor de Elfstedentocht, mits die veilig kan worden georganiseerd. De Kamer kan het kabinet hiertoe dwingen, bijvoorbeeld als morgen een motie wordt aangenomen bij het debat over de avondklok.

"Als het zou kunnen zonder al te veel publiek, dan zou ik het heel verstandig vinden als het kabinet kijkt wat wel kan", zegt D66-fractieleider Rob Jetten. "Schaatsen op natuurijs is toch wel een beetje de nationale trots. Er is angst voor de Britse mutatie. Maatregelen moeten daarvoor worden verlengd. Maar het helpt dan ook, als je als samenleving dingen hebt, waar je blij van kunt worden."

Historisch evenement

PVV-leider Geert Wilders sluit zich daarbij aan: "Er moet een verantwoorde manier gevonden worden om deze fantastische traditie door te laten gaan. Geweldig. Het is een historisch en uniek evenement en Nederland op zijn best."

Dat vindt ook fractieleider Jesse Klaver van GroenLinks: "Als zich de unieke situatie voordoet, vind ik dat we alles op alles moeten zetten om dat op een veilige manier te laten doorgaan."

Bekijk ook: eerste natuurijsbaan al open voor de jeugd

00:39
Vandaag kan er hier al worden geschaatst

Regeringspartij ChristenUnie wil niet praten over of, maar over hoe de tocht door kan gaan. "Er gaan allerlei wedstrijden door. Dan is het slecht uit te leggen dat het allermooiste Nederlandse sportevenement niet kan doorgaan. Een nationale beleving als de Elfstedentocht kunnen we nu juist goed gebruiken."

PvdA-Kamerlid Attje kuiken constateert dat iedereen wil dat de tocht doorgaat. "Als het veilig kan, kan het. Anders kan het niet. Daar veranderen wij al politiek niet veel aan."

"Honderd procent voor", zegt FVD-leider Thierry Baudet. En ook de SGP is voor. "We moeten natuurlijk niet over een nacht ijs gaan. Maar het zou wel een opsteker zijn. Als juist in deze tijd een verantwoorde Elfstedentocht mogelijk zou zijn", zegt SGP-fractieleider Kees van der Staaij.

Oud-voorzitter Friesche Elfsteden: 'Ik vrees voor het ergste'

Henk Kroes, beroemd van de bekende woorden 'it giet oan', heeft er een hard hoofd in. Kroes was tussen 1994 en 2007 voorzitter van de Friesche Elfsteden. Als er iemand verstand van heeft, dan is hij het. 

"Ik ben sinds 1970 betrokken bij de organisatie van de Elfstedentocht. Alle gevallen waarin de winter begon met sneeuw ging de tocht niet door. Gisteren was ik nog positief gestemd. Vanochtend heb ik een wandeling gemaakt langs het water en nu vrees ik voor het ergste. De sneeuw steekt boven het water uit."

Maar stel nou dat het wel zou kunnen. Wat dan? "Met corona is het denk ik niet te organiseren. Het publiek en het enthousiasme - die enorme mensenmassa - het hoort er allemaal bij. De Elfstedentocht is niet zomaar een tocht, het is een feest van iedereen. Uiteindelijk is gezondheid belangrijker dan een schaatstocht, maar het zou dood- en dood- en doodzonde zijn als het daardoor niet kan doorgaan."

Ook DENK wil het doorgaan van de Elfstedentocht mogelijk maken. "Als het op een verantwoorde wijze kan, dan zullen wij er niet voor gaan liggen en het zeker aanmoedigen", zegt Kamerlid Tunahan Kuzu.

50-Plus denkt dat de mensen 'die afleiding' wel kunnen kunnen gebruiken in deze moeilijke tijd. "Met de juiste maatregelen kan het een onvergetelijk moment worden", zegt lijsttrekker Liane den Haan.

Niet aan politici

"Als het veilig kan moet de Elfstedentocht natuurlijk doorgaan", zegt ook Maarten Hijink van de SP. "Maar een massaal evenement lijkt nu niet erg realistisch. Als alternatief zou je dan een tocht met alleen profschaatsers en zonder publiek moeten houden. Of je dan nog spreekt van de Tocht der Tochten is aan de Friezen om te bepalen en niet aan politici op verkiezingscampagne."

En dat laatste is helemaal correct. Eerst zal het nog flink moeten doorvriezen en dat is het aan de voorzitter van de Friesche Elfsteden om te zeggen: 'it giet oan'.

De actuele grondtemperatuur kaart van Buienradar: