'Onverantwoord'

Nijmeegse Vierdaagse gaat ook dit jaar niet door vanwege corona

08 februari 2021 14:43 Aangepast: 08 februari 2021 15:00
Een wandelaar drinkt water op de dijk bij Lent op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse (archieffoto). Beeld © ANP

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door. Dat maakt de organisatie bekend. "De coronapandemie, de bijkomende maatregelen ne de vooruitzichten maken het voor de organisatie onmogelijk om de 104de Vierdaagse te organiseren zoals iedereen dat mag verwachten", schrijft Stichting De 4Daagse.

Als belangrijkste redenen om de Vierdaagse niet door te laten gaan, noemt de organisatie dat de kans dat we in juli nog te maken hebben met de 1,5 metermaatregelen groot is, iets wat moeilijk te handhaven is tijdens het lopen en voor het publiek. Daarnaast zijn het feest en het publiek volgens de organisatie onmisbaar voor de Vierdaagse. Ook is de vraag of de vaccinatiegraad in Nederland in de derde week van juli – wanneer de Vierdaagse gepland stond – wel hoog genoeg is.

'Alle mogelijkheden onderzocht'

De stichting zegt de afgelopen maanden alle mogelijkheden te hebben onderzocht om het evenement toch te kunnen organiseren, zoals het verplaatsen naar een andere datum of de mogelijkheid om meerdere routes tegelijkertijd te laten lopen, zodat minder mensen op de route zijn. Maar geen van de onderzochte opties is volgens de organisatie haalbaar of wenselijk. 

Wachten met het nemen van een beslissing tot duidelijk is hoe de coronasituatie in Nederland tegen die tijd is, wil de organisatie niet, omdat de voorbereidingen voor zo'n groot evenement al maanden van tevoren beginnen en geld kosten, zowel voor de organisatie zelf als voor de deelnemers, die vakantiedagen opnemen, gaan trainen en kosten maken voor inschrijving, vervoer en verblijf. "Door deze beslissing nu te nemen, weten wandelaars, medewerkers, vrijwilligers, partners en leveranciers waar zij aan toe zijn."

Bekijk ook: Tranen om afgelaste Vierdaagse: 'Ik mis zelfs de zweetlucht'

Ook afgelopen jaar ging de Nijmeegse Vierdaagse vanwege corona niet door, tot verdriet van deelnemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore