Ga naar de inhoud
Eindelijk rust

Na weken thuisonderwijs keert rust terug, ouders opgelucht dat kinderen weer mogen

Een vader brengt zijn kinderen naar school in Hilversum. Beeld © ANP

Opluchting bij de ouders rond kinderopvang en basisschool De Kameleon in Den Bosch. Zij hebben de sneeuw en kou getrotseerd om hun kinderen voor het eerst sinds lange tijd weer even weg te kunnen brengen. "Met een baby thuis is het niet altijd even makkelijk om je te kunnen concentreren", zegt een vader. "Een baby moet verzorgd worden en vraagt om aandacht. Die houdt geen rekening met werk."

De vaders en moeders van De Kameleon kregen het vanochtend niet bepaald cadeau. Verschillende ouders reden hun auto's vast in het dikke pak sneeuw op de parkeerplaats tegenover de opvang, onder wie ook de moeder van Chandee (6) en Kyann (3). Zij kwam vast te zitten met haar Volvo. Uw verslaggever ter plaatse heeft haar weer onderweg geholpen.

Ik maak me niet druk

"Ik heb redelijk makkelijke kinderen, al had mijn oudste de laatste weken steeds meer moeite om zich te concentreren. Zo had ze zich tijdens een onlineles afgemeld omdat ze geen zin meer had. Het is fijn dat ze weer naar school kunnen."

Van angst voor het coronavirus via opvang en school is bij moeder geen sprake. Opluchting overheerst. "Weet u, ik maak me niet druk. Ik ben niet zo panisch voor corona."

Risico's voor besmetting 'beperkt'

De basisscholen en kinderopvanglocaties sloten half december de deuren wegens het coronavirus. Vandaag mogen ze weer open, al houden sommige basisscholen de deuren nog gesloten vanwege de weersomstandigheden.

Volgens onderwijsminister Arie Slob is het 'belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen'. Slob noemt de risico's voor besmetting 'beperkt'.

Veel
Lees ook:
Veel scholen vandaag nog dicht door winterweer

"Superspannend, maar ook heel leuk", noemt pedagogisch medewerker Suzanne de heropening van De Kameleon. "Ik heb heel veel zin om iedereen weer te zien. We waren open voor noodopvang, maar nu we weer opengaan voor onze 'eigen' kinderen is dat erg fijn. Je weet precies wat de kinderen nodig hebben, hoe je ze het beste kan troosten. Wij hebben er heel veel zin in."

"De combinatie van thuiswerken en thuisonderwijs ging eigenlijk best goed", zegt de moeder van Loek. "Maar wij zijn geen juffen en meesters, dus het is fijn dat we ze weer naar de opvang kunnen brengen."

De vader van Jimmie had het niet veel beter kunnen zeggen. "Het is soms lastig geweest om alles te regelen. Ook omdat ik in scheiding lig. Ik ben heel blij dat ze weer naar school kan, maar ik had kennelijk de mail van gisteravond gemist waarin staat dat de school een halfuurtje later opengaat dan normaal. Dus hopelijk mag ze al naar binnen, anders kom ik nog te laat op m'n werk."

100 procent meegevallen

'Een bizarre samenloop van omstandigheden' noemt directeur Marjolein van Heumen van De Kameleon de winterse omstandigheden, uitgerekend op de dag dat kinderopvang en basisscholen eindelijk weer open kunnen.

"We hebben de afgelopen tijd ons uiterste best gedaan om te zorgen dat kinderen hier veilig naartoe kunnen volgens de regels en adviezen van de overheid. Dat is gelukt. Sommige kinderen waren wat later vanwege het weer, maar bijna iedereen is vandaag gelukkig weer terug op school. Het is ons 100 procent meegevallen."

Scholen nemen extra maatregelen

Omdat er leraren zijn die zich zorgen maken over hun gezondheid, gelden op alle basisscholen extra maatregelen. Zo werken kinderen in de klas in kleine groepjes of in koppels en gebeurt buitenspelen alleen met de eigen klas. Voor kinderen van groep 7 en 8 geldt het advies dat ze buiten de klas een mondkapje dragen.

Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan vijf dagen in quarantaine. Erna kunnen ze zich laten testen of nog vijf dagen langer in quarantaine blijven. In die situatie geven scholen zo veel mogelijk onderwijs op afstand.

Het
Lees ook:
Het is al koud, en het wordt nog kouder: 'Perfect natuurijsweer'