Ga naar de inhoud
'Sneeuw blijft liggen'

Het is al koud, en het wordt nog kouder: 'Perfect natuurijsweer'

Darcy zorgt voor sneeuwpret in Nederland. Beeld © ANP

Het wordt vandaag ongeveer -5 graden Celsius. Dat is vier graden kouder dan gisteren. En, volgens Martijn Dorrestein van Buienradar is dit nog maar het begin. "Er komt ijspret aan."

Momenteel is de gevoelstemperatuur in Nederland tussen de -10 en -15 graden Celsius. Qua gevoelstemperatuur zal het vandaag ietsje minder koud aanvoelen dan gisteren: die ijskoude wind die we gisteren nog zo voelden, zal namelijk iets afzwakken in de loop van de dag.

"Alleen in het noorden zullen nog flinke windstoten van zo'n 80 kilometer per uur plaatsvinden", verwacht meteoroloog Martijn Dorrestein. " 

In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied geldt tot 18.00 uur code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. In de rest van het land geldt vanaf 12.00 uur code geel voor gladheid door sneeuwresten.

Grauw en grijs 

De zon zal zich vandaag niet laten zien. Het zal grauw en grijs blijven, en wit op de straten. Heel veel nieuwe sneeuw zal er niet bijkomen, verwacht Dorrestein, maar: "De sneeuw die er ligt, zal de komende week zeker blijven liggen." 

De
Lees ook:
De wereld is wit, en dus denken we (voor even) niet aan corona

Ook morgen wordt het namelijk zo'n -5 à -6 graden Celsius, en de dagen erna wordt het mogelijk nog kouder, vooral 's nachts. "Het is perfect weer voor natuurijs", zegt de meteoroloog. "Dit is ideaal, absoluut, omdat de sneeuw ervoor heeft gezorgd dat het water snel af kon koelen. En nu volgen koude dagen zonder sneeuw, dus het water zal snel en goed bevriezen."

Koudegolf en ijspret

Hoe koud het ook wordt: morgen zal de zon zich wel volop laten zien, vooral in het zuiden van het land. "Het houdt op met sneeuwen en de zon komt steeds meer tevoorschijn."

Op
Lees ook:
Op meerdere plekken bezwijken daken onder gewicht van sneeuw

En er komt ijspret aan, zegt Dorrestein. "Over een paar dagen kunnen we vermoedelijk de schaatsen onder binden. Er wordt zelfs een koudegolf voorspeld, dat is het tegenovergestelde van een hittegolf."

Een koudegolf heeft als eerste vereiste vijf ijsdagen (dagen waarop de temperatuur continu onder de 0 is). De tweede vereiste is dat op drie dagen de minimumtemperatuur lager is dan -10 graden. Dorrestein: "Er komen nachten van -10 graden aan, en overmorgen wordt het 's nachts zelfs -11 graden. Dan kun je niet meer zonder handschoenen naar buiten."

Bekijk ook: Sneeuwwit Nederland vanuit de lucht

01:17
Beelden om bij weg te dromen.