Nabestaanden verbijsterd

'OM vervolgt niemand voor fataal mortierongeluk Mali'

08 februari 2021 05:23 Aangepast: 08 februari 2021 05:29
De omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Beeld © RTV Noord

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt voorlopig niemand voor het fatale mortierongeluk in Mali. In 2016 kwamen daar twee Nederlandse militairen om het leven. Nabestaanden zijn verbijsterd door de beslissing van het OM.

De 29-jarige Henry Hoving en zijn 24-jarige collega Kevin Roggeveld kwamen vijf jaar geleden om het leven door de vroegtijdige ontploffing van een mortiergranaat tijdens een missie in Mali.

Oorzaak niet te achterhalen

Het OM heeft vorige week in een persoonlijk gesprek en een brief aan de nabestaanden laten weten dat er niemand strafrechtelijk vervolgd wordt. Dat schrijft het AD

Volgens deskundigen zou de precieze oorzaak van de vroegtijdige ontploffing niet te achterhalen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer mis met granaten die Nederlandse militairen Mali het leven kostten

Op scherp

Eerder bleek al uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat er van alles mis was met de partij mortiergranaten. Zo bleek dat er sprake was van 'onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van de granaten'. Dat betekende dat de ontsteker van de granaat bij de lichtste beweging al op scherp kwam te staan en zo vroegtijdig kon ontploffen.

Nabestaanden van de militairen deden bijna drie jaar geleden aangifte tegen Defensie. Ze verweten het ministerie van Defensie en een aantal Defensiemedewerkers dood door schuld.

'Bittere pil'

De beslissing van het OM om niemand te vervolgen is een 'bittere pil', vertellen de nabestaanden in de krant. "We hebben drie jaar moeten wachten op gerechtigheid en dat blijkt dan niet zo te zijn", zegt Geertje Groenbroek, de moeder Henry Hoving. "Het OM zegt wel heel gemakkelijk: het lukt niet."

De advocaat van de nabestaanden, Michael Ruperti, noemt de beslissing van het OM onbegrijpelijk. "Omdat de precieze oorzaak van de ontploffing niet duidelijk is, kun je niet zeggen dat er helemaal niets strafbaars is gedaan", vertelt hij aan de krant.

"Deze munitie had nooit aangeschaft mogen worden. De mensen die dat hebben gedaan, moet je opsporen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore