Schade valt mee

Op meerdere plekken bezwijken daken onder gewicht van sneeuw

08 februari 2021 01:37 Aangepast: 08 februari 2021 01:44
In Naaldwijk bezweek het dak van een warenhuis onder het gewicht van de sneeuw. Beeld © Wijkagenten Naaldwijk

Op meerdere plekken in Nederland zijn gisteren daken bezweken onder het gewicht van de stuifsneeuw. Het bijzondere dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek zakte gedeeltelijk in. Ook in Deventer, Almelo, Den Haag en Naaldwijk begaven daken het. De schade lijkt overal mee te vallen.

"We hadden nog geen lakmoesproef gehad", zei de directeur van het Vrijheidsmuseum gisteren tegen Omroep Gelderland. "Maar nu wel."

De bijzondere dakconstructie van het museum bleek niet bestand tegen de sneeuwval. Een deel van het dak stortte in en de brandweer heeft zo'n drieduizend kilo sneeuw van het dak gehaald.

Bijzondere dakconstructie

Het museum heeft een halfrond dak in de vorm van een parachute. De constructie bestaat uit kunststof lagen met daartussen lucht. De luchtdruk in het museumgebouw houdt het dak omhoog.

Er waren dit weekend al maatregelen genomen om het dak te beschermen tegen de grote hoeveelheid sneeuw, maar die bleken niet voldoende. De collectie van het museum is niet beschadigd geraakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De wereld is wit, en dus denken we (voor even) niet aan corona

Woning Van Barneveld

Ook elders in het land bleken daken niet bestand tegen de sneeuw. In de Haagse wijk Ypenburg kwam de gevel van een woning naar beneden. Volgens het AD gaat het om het huis van de darter Raymond van Barneveld. Daarbij zou ook de auto van de darter flinke schade hebben opgelopen.

Volgens Omroep West is de schade flink, maar kan er nog wel in de woning overnacht worden. De darter zou zelf niet thuis zijn geweest.

Elders in het land

In Naaldwijk is een gedeelte van een warenhuis bezweken onder het gewicht van de sneeuw:

In het Limburgse Boekend zakte het dak van een manege in en in Almelo begaf een luifel van een PostNL-locatie het. Er raakte niemand gewond. 

'Mooi staaltje noaberschap'

In Deventer begon het dak van een opblaassporthal van de hockeyvereniging gisteren in te storten. Via WhatsAppgroepen werden vrijwilligers opgeroepen die hielpen met het wegscheppen van de sneeuw, schrijft RTV Oost.

Ook een hoogwerker van de brandweer schoot te hulp, maar die kwam door de hevige sneeuwval vast te zitten in het grasveld naast de hal. Vrijwilligers hielpen de wagen vervolgens los te komen.

"Mooi staaltje Twentse noaberschap", schrijft de brandweer van Twente op Twitter. 

Bekijk ook: Sneeuwwit Nederland vanuit de lucht

Vrijwel heel Nederland ligt nu onder een deken van sneeuw. Dat levert zo al mooie plaatjes op, maar vanuit de lucht ziet het er nog veel mooier uit. Dit zijn dronebeelden uit de omgeving van Someren-Heide.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore