Ga naar de inhoud
Lemiers

16 koeien vast in gierput, 4 overleven het niet

De brandweer bij een eerdere reddingsactie van koeien in een gierput in 2015. Beeld © ANP

In het Zuid-Limburgse dorp Holset zijn zestien koeien in de gierput van een boerderij terecht gekomen. Vier overleefden het niet.

Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn de dieren door de vloer van de stal gezakt, waardoor ze in de put eronder terechtkwamen. Het is nog niet bekend waardoor de vloer het begaf.

Hele dag

De brandweer werd vanmorgen vroeg gealarmeerd en was bijna de hele dag bezig om alle dieren uit de gierput te krijgen. Een veearts stond klaar om de dieren te behandelen, maar vier koeien konden niet meer worden geholpen.

Boeren
Lees ook:
Boeren zijn blik in de wei zat: dodelijk voor koeien en kost miljoenen

De brandweer moest de runderen in de richting van de uitgang van de put drijven, waar ze er met behulp van een kraan uit werden getakeld.

Levensgevaarlijke gassen

Gierputten kunnen levensgevaarlijk zijn doordat er dodelijke gassen kunnen vrijkomen. Of dat ook hier het geval was, is onbekend.  

Het was niet voor het eerst dat de brandweer koeien moest bevrijden uit een gierput. Soms is dat dodelijk, soms loopt het goed af, zoals hier in 2018:  

Koeien na urenlange strijd uit eigen gierput gered

01:08
Aangrijpende beelden van drie koeien in een gierput in 2018. Pas na een uren durende reddingsoperatie kunnen ze uit de gier getrokken worden. Levend en wel.