Ga naar de inhoud
Éven iets anders

De wereld is wit, en dus denken we (voor even) niet aan corona

De drie vrienden in de sneeuw.

Wat deed jij toen je vanmorgen wakker werd? Waarschijnlijk hetzelfde als de vrienden Djiby, Jelle en Niek. Toen zij hun gordijnen openden, om te kijken of het écht waar was wat al de hele week werd beweerd, wisten ze dat het tijd was voor een feestje.

De drie vrienden trotseren met hun rode slee vandaag de hellinkjes van het Julianapark in Utrecht. Koud? Nee joh, eindelijk een dag waar ze zich op hadden verheugd. Ze blijven de hele dag, verzekeren ze. 

Nederland lacht door de sneeuw

Ze zijn in goed gezelschap. Overal waar je loopt, hoor je in de verte kreten van geluk, zie je breeduit lachende mensen en voel je de ontspanning die we met z'n allen zo hebben gemist. Deze dag voelt als een evenement, waar je al maanden kaartjes voor had en ontzettend naar uit hebt gekeken. Maar dan is het gratis. Een cadeau van de lucht.

Bekijk ook: Zo genieten we met z'n allen van de sneeuw

01:45
Er wordt flink genoten van de sneeuw. De ouders moeten ook flink aan de bak.

In hetzelfde park zijn ook een vader en moeder met hun kinderen actief met de slee. "De kinderen zijn al volwassen, maar ze hebben er toch nog steeds heel veel plezier mee", zegt moeder lachend. Zij voelen het ook: "Het is echt even je zinnen verzetten. Even iets anders."

Stilte op straat

Ga je het park uit, dan verandert het beeld van een gezellig familiefeest in een haast filmisch wit landschap waar je zo een vervolg van animatiefilm Ice Age zou kunnen opnemen. Anders zo drukke winkelstraten zijn uitgestorven, fietspaden zijn onbegaanbaar en dus glibberen voorbijgangers voetje voor voetje over wat vroeger de stoep was.

Sneeuw
Lees ook:
Sneeuw én wind nemen af, na morgen 'prachtig winterweer'

Hoe dichter bij de binnenstad, hoe drukker het wordt. Dat is altijd zo natuurlijk, maar dit keer extra, ziet ook Bastiaan, die samen met zijn vriendin even de stad in is. Voelt het té druk? "Ik heb wel een beetje mixed feelings", zegt hij.

'IJsdag zoals vroeger met andere regels'

In het centrum van Utrecht wordt de anderhalve meter inderdaad niet door iedereen aangehouden, vooral in de nauwe straatjes met veel horeca is het soms hutjemutje. Toch is dat ook wel weer fijn. Bastiaan: "Je denkt door de sneeuw toch even minder aan corona. Het is een lekkere ijsdag zoals vroeger, maar met iets andere regels."

Hij heeft samen met zijn vriendin even een broodje warm vlees gehaald, maar is wel even uit de drukte gaan staan om het op te eten. "Zometeen weer lekker naar huis, opwarmen."

Even iets anders

Het is hét geluid van vandaag: éven alles vergeten. Een vriendinnengroep van vier is ook samen in het centrum. "We konden niet op wintersport, nu heb ik toch glühwein", zegt er één. "Maar het voelt toch ook wel een beetje gek. We lopen zo weer even verder."

Verderop op de Oude Gracht in Utrecht lijkt het haast wel Koningsdag. Een groep studenten hangt uit het raam, en gooit met luid plezier sneeuwballen naar voorbijgangers. Maar ja, in hun vensterbank ligt wel iets minder sneeuw dan op straat. Ze krijgen dus ook wel een paar sneeuwballen terug:

Terug naar het park dan, de place to be voor alle kinderen in Utrecht. Rond een uur of 3 worden de heuveltjes nog altijd met net zoveel enthousiasme beklommen als het aan het begin van de dag. 

'De hele week sleeën'

Dat moet misschien ook wel. Het is nú of nooit. Morgen zijn de scholen immers weer open. "Gelukkig blijft het liggen, dan kunnen we nog de hele week sleeën", zegt Kinai, die samen met zijn vriendje Karel in het park is.

Ook vandaag zal Kinai nog lang in het park blijven. Hij weet het zeker. Het zijn de laatste woorden die hij tegen ons zegt, want zijn vriend Karel moet worden teruggepakt voor deze échte winterstreek: