Ga naar de inhoud
'Als in de skigebieden'

Sneeuw én wind nemen af, na morgen 'prachtig winterweer'

Sneeuw in Kampen. Beeld © ANP

De band met sneeuw die nu over ons land hangt, trekt langzaamaan naar het noorden. Maar dat betekent niet dat het vanavond en morgen helemaal niet meer gaat sneeuwen, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen. En ook de gevoelstemperatuur blijft de komende dagen heel laag.

De felle sneeuwval die we nu in een groot deel van het land hebben, wordt nog iets intensiever, maar daarna neemt hij vanuit het zuiden af. In Limburg en Zeeland begint het nu al droger te worden, en rond 18.00 uur vanavond is dat in het gebied onder de lijn Den Haag/Arnhem gebeurd, verwacht Schambergen. "Dan sneeuwt het in het zuiden en midden nog wel, maar wel minder hard dan nu."

Weinig verschil gevoelstemperatuur

Ook de wind wordt langzaamaan iets minder fel. Nu zijn er in het noorden windstoten tot 75 kilometer per uur en op de Wadden lokaal zelfs tot 100, morgen zijn die maximaal 50 kilometer per uur. Maar qua gevoelstemperatuur gaan we daar weinig van merken, denkt Schambergen.

"Nu hebben we uitschieters in de gevoelstemperatuur naar -18 graden, maar morgen wordt het alsnog rond de -5 of -6 graden, met wat sneeuw en windstoten tot maximaal 50 kilometer per uur. Dan is de gevoelstemperatuur -14. Of je dat verschil echt gaat voelen, betwijfel ik."

Vannacht
Liveblog winterweer:
Vannacht en vanochtend nog erg glad, KNMI kondigt code oranje af tot 12.00 uur

Zon

Kijken we naar de rest van de week, dan wordt het wel echt ander weer. "Het blijft absoluut heel koud, maar vanaf dinsdag komt langzaamaan de zon door. En woensdag en donderdag wordt het prachtig winterweer, zoals we dat kennen van de skigebieden: uitbundige zon en minder wind. Dat voelt overdag een stuk aangenamer."

Wel blijft het 's avonds streng vriezen, lokaal mogelijk tot -20 graden. Maar voor de gladheid op de weg heeft dat geen effect, verwacht Schambergen. "Met alles wat er nu gedaan wordt door strooiwagens en schuivers, verwacht ik dat de echte overlast na morgen wel weg is. Al kan het dan natuurlijk altijd nog lokaal glad worden."

Blijvende sneeuwpret

Op plekken waar niet gestrooid wordt, blijft de sneeuw voorlopig liggen. Er verdwijnt wel wat sneeuw, omdat er door de lage luchtvochtigheid een soort verdampingsproces plaatsvindt, 'sublimeren' met een chic woord.

"Maar dan ligt er bijvoorbeeld nog 15 centimeter sneeuw waar nu 20 centimeter ligt." De sneeuwpret zoals in deze video te zien is, zal voorlopig dus nog wel even blijven. 

Sneeuw doet corona vergeten: 'We houden wel enigzins afstand hoor'

01:45
Sneeuw doet corona vergeten: 'We houden wel enigzins afstand hoor'