Sneeuwruimers werken hele dag

Treinen NS blijven de hele dag stilstaan

07 februari 2021 13:17 Aangepast: 07 februari 2021 14:03
De NS heeft door de sneeuwval de dienstregeling stilgelegd. Beeld © ANP

De treinen van de NS blijven vanwege de weeromstandigheden vandaag de hele dag stilstaan, meldt de NS. "Bij een rijdende trein groeit sneeuw onder de wagons soms aan tot grote brokken sneeuw en ijs."

De treinen kunnen niet rijden door de sneeuw, wind en ijzel. Op veel plaatsen bevriezen bijvoorbeeld de wissels, doordat er sneeuw tussen komt. "NS en ProRail werken er keihard aan om het treinverkeer zo snel mogelijk weer op te kunnen starten", laat NS weten. "De veiligheid van onze reizigers en collega's staat hierbij voorop."

Wissels bevroren

Het spoor en zelfs de wissels die van een verwarmingssysteem zijn voorzien, kunnen de hoeveelheid sneeuw niet aan. De sneeuw die smelt, verandert in grote en vaste blokken ijs, staat op de website van ProRail. Storingsploegen proberen dit te verhelpen, maar het sneeuwt snel weer vast.

De wisselverwarming doet het, maar kan de hoeveelheid sneeuw niet aan. De wisselverwarming doet het, maar kan de hoeveelheid sneeuw niet aan.

Treinen en sporen kunnen op verschillende manieren last hebben van kou en sneeuw, zo staat op de site van NS. Sneeuw kan zorgen voor storingen aan de elektrische installaties. Stuifsneeuw kan kortsluiting veroorzaken. Wissels kunnen vast komen te zitten.

Grote brokken sneeuw en ijs

Bij een rijdende trein groeit sneeuw onder de wagons soms aan tot grote brokken sneeuw en ijs. Het meeste ijs vormt zich achter het wiel en aan de leidingen die onder de trein lopen.

Deze brokken kunnen losbreken als de trein gaat rijden, of als de trein over een wissel rijdt. Als ze op het spoor of in de wissels belanden, kan dat storingen veroorzaken aan de wissels of schade aan de onderkant van de (volgende) trein.

Stuifsneeuw

Als er stuifsneeuw is, zuigt de ventilatie sneeuw mee in de luchtstroom. Deze sneeuw komt vervolgens terecht in de behuizing van de elektrische installaties. Ook vocht van smeltende sneeuw kan effect hebben op elektrische installaties.

Sneeuwruimers zijn al vanaf 05.00 uur bezig om de perrons sneeuwvrij te maken, voor het geval dat de treinen weer gaan rijden. Sneeuwruimers zijn al vanaf 05.00 uur bezig om de perrons sneeuwvrij te maken, voor het geval dat de treinen weer gaan rijden.

NS zegt hard te werken om treinen beter bestand te maken tegen winters weer. Zo zijn de afgelopen jaren al kwetsbare onderdelen vervangen en waren er extra inspecties. Ook wordt snel ingespeeld op extreme weersomstandigheden en de dienstregeling daarop aangepast.

Sommige treinen rijden wel

Niet alle treinen staan stil. Sommige regionale treinen van andere aanbieders rijden wel. Keolis startte aan het einde van de ochtend de treindienst tussen Zwolle en Kampen weer op. Arriva deed dat eerder al in Groningen en Friesland.

Groningers maken volop grappen op sociale media over het gebrek aan sneeuw in de provincie, waar net als in de rest van het land wel code rood van het KNMI van kracht is. "Ont-wrich-tend", schrijft een twitteraar sarcastisch bij een foto van straatklinkers waar slechts een minuscuul poederlaagje op ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore