Wissels bevroren

Openbaar vervoer plat: geen treinen, en vliegtuigen worden omgeleid

07 februari 2021 10:43
Sneeuw op de spoorlijk Deventer - Almelo. Beeld © ANP

Veel wissels zijn bevroren en de landings- en vertrekbanen op de vliegvelden zijn besneeuwd. Ook staat er honderden kilometers file. Wie vandaag ergens wil komen, moet rekening houden met flinke vertraging.

Vliegveld Eindhoven Airport blijft vandaag tot zeker 13.00 uur gesloten, meldt de luchthaven op Twitter. Er vertrekken geen vluchten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen.

Sneeuwploegen op Schiphol

Ook op Schiphol is het wit en dat zorgt voor veel vertraging en geannuleerde vluchten. "Er zijn al tientallen vluchten gecanceld", zegt een woordvoerder. En dat aantal loopt snel op. "Het winterse weer zit reizigers in de weg. Ze moeten dan ook rekening houden met vertragingen en annuleringen."

De sneeuwploeg probeert de landings- en vertrekbanen sneeuwvrij te maken en ze schoon te houden. "Maar door de wind komt er steeds nieuwe sneeuw op de baan. Reizigers moeten de actuele gegevens van hun vlucht goed in de gaten houden."

Treinen en metro's rijden niet

Reizigers die met de trein weg willen vandaag, staan voor een uitdaging. Door het winterse weer rijden er in elk geval tot 12.00 uur geen treinen, meldt NS. Ook daarna is het niet zeker dat het treinverkeer kan worden opgestart.

Ook bussen, trams en metro's hebben last van de kou. Zo meldt Arriva dat in de regio's Friesland, Zuid-Holland en in Lelystad de bussen voorlopig niet rijden door het winterse weer. In de provincies Groningen en Friesland start Arriva de treindienst weer op.

Het GVB meldt dat er twee metrolijnen in Amsterdam voorlopig niet gebruikt kunnen worden en dat maar één tramlijn in gebruik is.

Veel files

Op de weg staat volgens de ANWB meer dan 600 kilometer file. "Gladheid door sneeuw en harde wind zorgt voor veel hinder en zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Er zijn geen files (in de zin van bumper aan bumper rijden) maar het verkeer ondervindt zeer veel vertraging", meldt de verkeersorganisatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore