Ga naar de inhoud
Écht winterweer

Het is écht koud: gevoelstemperatuur vandaag tot -18 graden

Een weg bij het Overijsselse Nijverdal. Beeld © ANP

Sneeuwduinen van 60 centimeter en een dikke laag ijs op de snelweg: een groot deel van Nederland is ontwaakt met écht winterweer. Maar let ook op waar de weg wel zichtbaar is, waarschuwt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. En onderschat de gevoelstemperatuur niet: die kan oplopen tot -18 graden.

Schambergen reed zelf vanochtend vanuit Utrecht naar Hilversum. "Het was bar en boos, het leek wel Scandinavië", vertelt hij. "Er lag een dikke laag sneeuw en/of ijs op de hele snelweg, dat zie je niet vaak in Nederland."

Geen uitzondering

De snelweg tussen Utrecht en Hilversum is zeker geen uitzondering: in een groot deel van het land is veel sneeuw gevallen. Alleen in Zuid-Limburg is het grijs en regent het. "Maar ook daar is het uitkijken geblazen, het kan daar in Limburg en Zuidoost-Brabant verraderlijk glad zijn door ijzel. Dan denk je als automobilist dat er niets aan de hand is, omdat je de weg goed kan zien, maar voor je het weet schuif je met de auto de berm in."

Vannacht
Liveblog:
Vannacht en vanochtend nog erg glad, KNMI kondigt code oranje af tot 12.00 uur

Het gevaarlijkst is de combinatie van sneeuw met de harde wind: de hele dag wordt windkracht 5 of 6 verwacht. Dat zorgt ervoor dat de sneeuw opwaait en sneeuwduinen veroorzaakt. In de regio Nijmegen zijn al van die sneeuwduinen gespot van 60 centimeter hoog, en die kunnen nog wel tot een meter hoog worden, verwacht Schambergen. 

Het blijft ook nog wel even sneeuwen, en ook in Zuid-Limburg kan het later vandaag toch nog een beetje wit worden. "Pas in de avond en nacht neemt de intensiteit echt af", verwacht Schambergen, "maar ook morgen overdag kan er vanuit het oosten weer wat sneeuw vallen."

-18 graden

Daarnaast is de kou iets om goed op te letten. De daadwerkelijke temperaturen liggen al een eind onder nul, maar de gevoelstemperaturen zijn door de wind nog een stuk lager. "In het noordoosten van het land kan die -18 worden, en in de rest van het land is de gevoelstemperatuur ook dik onder de -10, op veel plaatsen -14 of -15. De komende dagen wordt dat niet beter. Het wordt een ijskoude week, en of het volgende week warmer wordt, is nog niet duidelijk."