Sneeuwjacht en sneeuwduinen

GGD sluit morgen alle test- en vaccinatielocaties vanwege code rood

06 februari 2021 14:18 Aangepast: 06 februari 2021 14:56
Met de auto langs de coronateststraat was de afgelopen dagen niet overal verstandig. Beeld © ANP

De GGD sluit morgen alle test- en vaccinatielocaties, omdat er dan een weeralarm geldt in het hele land. Het KNMI geeft voor het hele land vanaf middernacht code rood af.

Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is morgen in het hele land code rood van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD's laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.

40.000 mensen

In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen.

GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code rood vanaf middernacht: sneeuw en harde wind in het hele land

Ook de lokale GGD's informeren mensen over de sluiting. Ze benadrukken verder dat geen vaccins worden verspild. "Ongebruikte vaccins gaan in een speciaal daarvoor geschikte koelkast. We gebruiken de vaccins in de aankomende dagen. De aanlevering van vaccins passen we zo nodig aan", legt bijvoorbeeld de GGD Noord- en Oost-Gelderland uit.

Houdbaarheid vaccins

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten geen problemen met de houdbaarheid van vaccins te verwachten, ook niet als de priklocaties maandag nog steeds dicht zouden blijven. Mocht dinsdag nog steeds code rood van kracht zijn, dan onderneemt het RIVM actie.

De inzet van de GGD en het RIVM was eerst nog om ondanks het winterweer zo veel mogelijk door te gaan met testen en vaccineren. De GGD's hadden wel al duidelijk gemaakt het werk te zullen stilleggen in regio's waar het KNMI code rood afkondigt. Dat is nu dus het hele land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worden vaccins weggegooid als vaccineren door slecht weer niet doorgaat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore