Ga naar de inhoud
Weeralarm KNMI

Code rood vanaf middernacht: sneeuw en harde wind in het hele land

Archieffoto van code oranje vanwege sneeuw in 2017 Beeld © ANP / Niels Wenstedt

Het KNMI geeft voor het hele land vanaf 0.00 uur code rood af. Vanavond zal het beginnen met sneeuwen, en vannacht en morgen zal er 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. In combinatie met een stevige wind kan dit gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld voor het verkeer.

Het KNMI waarschuwt voor sneeuwjacht. "Het gaat veel sneeuwen, maar ook hard waaien. Hierdoor zal het zicht enorm slecht zijn en zullen ook sneeuwduinen ontstaan van soms wel een halve meter hoog", legt Philippe Schambergen, meteoroloog bij Buienradar, uit.

In het binnenland kunnen windstoten van 75 kilometer per uur voorkomen, en aan de kust wel tot 100 kilometer per uur. 

 

Vanwege deze sneeuwjacht kondigt het KNMI dus code rood af. En zowel Rijkswaterstaat als ANWB adviseren om niet de weg op te gaan. "Tegen sneeuwjacht is bijna niet te strooien of te schuiven", legt Schambergen uit. "Voor de schuivers de hoek om zijn, waait de sneeuw de weg weer op. Het is echt oppassen geblazen, want dit levert gevaarlijke situaties op."

En dan ook nog ijzel

Daarnaast is in het zuiden van ons land morgenochtend kans op ijzel. "Het kan dan enorm glad zijn op de weg, totdat de ijzel overgaat in sneeuw in het begin van de middag."

20
Lees ook:
20 centimeter sneeuw, tot 20 graden onder nul: dit kun je verwachten

Wat betekenen de kleurcodes? 

Het KNMI gebruikt kleurcodes om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het instituut kan voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood uitgegeven.

Code groen Geen bijzonderheden, er is niets aan de hand. 
Code geel Wees alert, er is mogelijk kans op gevaarlijk of zelfs extreem weer. KNMI adviseert om op te letten als je op pad moet. 
Code oranje Wees voorbereid, er is een grote kans op gevaarlijk of extreem weer. De impact is  groot en er is kans op schade, letsel of veel overlast.
Code rood (weeralarm) Onderneem actie, er is extreem weer op komst met veel impact. De weersituatie kan voor veel schade, letsel en overlast zorgen.

Bron: KNMI

Bekijk ook: Weerman Maurice beantwoordt vragen over het winterweer

02:10
Hoe koud wordt het? Komt er een Elfstedentocht? En hoeveel sneeuw valt er eigenlijk? Jullie stuurden flink wat vragen in voor weerman Maurice Middendorp van Buienradar. In deze video geeft hij antwoord.