'Bizarre situatie'

150.000 ouderen in de knel: te slecht ter been voor vaccinatie

05 februari 2021 17:02
Archieffoto Beeld © ANP

Duizenden 80-plussers die thuis wonen, maar niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie van de GGD te komen, kunnen op dit moment niet gevaccineerd worden. Wanneer dat wel lukt, is niet duidelijk. "Het is een bizarre situatie."

Dat zegt ouderenbond ANBO tegen RTL Nieuws. Zij krijgen dagelijks berichten van ouderen die moeite hebben om naar een priklocatie te komen. "Het vaccineren van ouderen tegen corona is logistiek niet goed geregeld. Het lijkt of men niet voorbereid is op deze specifieke groep en geen inzicht heeft in het gedrag van senioren."

Een man op leeftijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Een man op leeftijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus.

Zo stonden 90-plussers eerder deze week in Alkmaar bijna een half uur buiten in kou en regen voor de vaccinatietent te wachten voor hun coronaprik. Ook in Den Bosch en bij Schiphol stonden lange rijen met ouderen. "Mensen van deze leeftijd kunnen vaak niet lang staan. Met een beetje verstand kun je beredeneren dat deze mensen niet allemaal even mobiel zijn."

50 kilometer verderop

Een van de ouderen voor wie het eigenlijk ondoenlijk is om naar de vaccinatielocatie te komen, is mevrouw Olde Bolhaar uit Losser. Zij is 87 en zeer slecht ter been. "Lopen gaat niet, en ik krijg haar niet in de auto", vertelt haar dochter Marleen.

Maar om gevaccineerd te worden, moet ze haar bejaarde moeder naar de priklocatie in Almelo, 50 kilometer verderop, zien te krijgen. "Mijn moeder komt nooit buiten, dat gaat gewoon heel lastig. We hebben nu een afspraak voor volgende week. Ik heb een taxibusje besteld, die haar nu op komt halen. Maar je hoort ook verhalen van ouderen die buiten moeten wachten. Met de kou die voor volgende week verwacht wordt, is dat echt niet verantwoord. Dus ik twijfel nog of ik de afspraak door moet laten gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatie dit, vaccinatie dat, waarom is het zo'n chaos?

Mevrouw Olde Bolhaar is niet de enige voor wie het lastig is om naar een priklocatie te komen. Volgens een schatting van de GGD gaat het om bijna 150.000 80-plussers bij wie het niet lukt om door de GGD gevaccineerd te worden.

Buitengewoon ernstig

Zij kunnen uiteindelijk via hun huisarts een prik krijgen, maar wanneer de huisartsen hun coronavaccins geleverd krijgen, is nog totaal onduidelijk. "We weten het gewoon niet", zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "We weten ook niet welke vaccins we uiteindelijk kunnen gebruiken. Want de vaccins van Pfizer en Moderna zijn niet geschikt voor individuele huisartsenpraktijken, en van AstraZeneca is besloten dat het niet gebruikt mag worden voor ouderen."

En dus is het maar de vraag wanneer de bijna 150.000 80-plussers bij wie het niet lukt om naar een priklocatie te komen, alsnog een vaccin krijgen. "Dat is buitengewoon erg", zegt een woordvoerder van ANBO. "Dit zijn de mensen die het meest ernstig ziek worden, zij hebben de meeste kans om te overlijden. Iedere dag die het langer duurt voor ze een vaccin krijgen, is er een te veel."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Fiink wat teststraten en priklocaties dicht om guur winterweer

Een woordvoerder van het RIVM laat in een reactie weten dat ze begrip hebben voor de lastige situatie waarin sommige ouderen nu zitten, maar roepen ouderen toch zoveel mogelijk op om wél naar de priklocaties te komen. "We hopen dat er in de omgeving van deze ouderen mensen zijn die kunnen helpen met het vervoeren en begeleiden naar de centrale priklocaties. En als dat niet lukt, kunnen ze alsnog gevaccineerd worden bij de huisarts."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore