Ga naar de inhoud
Boete van 340 euro

Boete telefoongebruik achter stuur flink hoger, iets te hard rijden juist goedkoper

Archieffoto. Beeld © ANP

De boete voor het vasthouden en gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur gaat flink omhoog: van 240 naar 340 euro. Dat is vandaag besloten in de ministerraad. Boetes voor een aantal kleine overtredingen gaan juist omlaag.

Een aantal andere boetes voor overtredingen die als 'gevaarlijk weggedrag' worden gezien, wordt ook hoger. De boete voor onnodig links rijden gaat van 140 naar 210 euro. Voor het vervoeren van minderjarigen zonder gordel geldt straks ook een boete van 210 euro.

Geen voorrang verlenen aan een voorrangsvoertuig levert straks een boete van 340 euro op, die is nu honderd euro lager. Bovendien kunnen bestuurders hiervoor straks strafrechtelijk vervolgd worden. Het gaat bijvoorbeeld om ambulances of politieauto's die met zwaailicht en sirene rijden.

Sommige boetes lager

Een aantal boetes voor kleine overtredingen gaat juist omlaag. Wie minder dan tien kilometer per uur boven de maximum snelheid rijdt, betaalt voortaan 15 procent minder.

Bumperkleven,
Lees ook:
Bumperkleven, racen en appen achter stuur: verkeershufter vaker op de bon

Het veroorzaken van onnodig geluid en het voorbijrijden van in- en uitstappende passagiers kost voortaan 240 euro, in plaats van 390 euro. De boete voor parkeren op een gehandicaptenplaats gaat van 390 euro naar 300 euro.

Geen boete bij piepkleine snelheidsovertreding

Op wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden, komt bovendien een uitzondering voor snelheidsovertredingen van minder dan drie kilometer per uur. Voor zo'n kleine overtreding wordt dan geen boete meer uitgeschreven. Die uitzondering geldt al op alle andere wegen. 

De aangepaste boetes worden later dit jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore