Ga naar de inhoud
Aangifte tegen fabriek

Omwonenden Tata Steel: 'Stank is in de slaapkamer van mijn kind te ruiken'

Het bestuur van stichting Frisse Wind. Rechts: Sanne Walvisch, midden: Jaap Venniker Beeld © Eigen foto

Stress, stank en een verhoogde kans op longkanker. Omwonenden van Tata Steel zijn er klaar mee en doen aangifte tegen de staalfabriek. "Het is een stank die bijna niet te beschrijven is, en die tot in de slaapkamers van mijn kinderen te ruiken is. We voelen ons niet meer thuis in ons eigen huis, dit is onze laatste strohalm."

Dat zegt Jaap Venniker uit Wijk aan Zee, één van de initiatiefnemers van de aangifte, tegen RTL Nieuws. Hij is een van de inmiddels honderden omwonenden van Tata Steel die de staalfabriek in IJmuiden aanklagen voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. 

Omwonenden
Lees ook:
Omwonenden klagen Tata Steel aan: 'Fabriek dumpt gewetenloos'

Namens hen gaat advocaat Bénédicte Ficq aangifte bij het OM doen tegen de rechtspersonen en de (ex-)leidinggevenden van Tata Steel.

Fabrieksonderdelen sluiten

Ze hopen dat het Openbaar Ministerie op basis van de aangifte een onderzoek begint en het bedrijf en de leidinggevenden strafrechtelijk gaat vervolgen.

Ook hopen ze dat fabriek zo snel mogelijk maatregelen neemt om de overlast te stoppen, bijvoorbeeld door het sluiten van een aantal fabrieksonderdelen.

Knallende hoofdpijn

Ook Sanne Walvisch uit Wijk aan Zee heeft regelmatig te maken met de overlast die Tata Steel veroorzaakt.

"Nu ik thuiswerk, merk ik pas echt hoe heftig het is. Als de wind vanuit de fabriek waait, krijg ik knallende hoofdpijn, word ik misselijk en krijg ik het benauwd. En je kunt niet even naar buiten lopen voor wat frisse lucht, want daar is het zo mogelijk nog erger."

Grafietregens

Die stank is niet het enige waar de omwonenden zich zorgen over maken. Ook worden ze blootgesteld aan zware metalen door stofwolken van Tata Steel. Het gaat dan om zogeheten grafietregens die lood, mangaan en vanadium bevatten.

In 2019 oordeelde het RIVM dat die grafietregens 'ongewenst zijn voor de gezondheid' van kinderen.

Vaker longkanker

In de directe omgeving van Tata Steel komt longkanker tot 51 procent vaker voor dan in de rest van Nederland. Dat bleek eind vorig jaar uit gegevens over het aantal longkankerpatiënten per postcode van het Integraal Kanker Centrum.

Veel
Lees ook:
Veel meer longkanker dan gemiddeld in omgeving Tata Steel

"Wij hebben hier dus dagelijks te maken met stank en stof. Maar nu weten we dus ook dat de uitstoot die we dagelijks inademen, kankerverwekkend is en dat je er ziek van wordt. Dat geeft een constante stress. Onze kinderen spelen hier ook buiten, je voelt je soms gewoon schuldig."

'Er moet nu iets gebeuren'

En dus wordt er aangifte gedaan. "We hebben al eerder klachten ingediend, en dan belooft de fabriek met een verbeterprogramma te komen, maar tot op heden verandert er niets. Maar wij wonen hier nu, onze kinderen groeien hier nu op. En dus moet er nu iets gebeuren."

Ten eerste willen ze erkenning. "We willen dat er wordt aangetoond dat wat er hier gebeurt, dat dat niet kan. Blijkbaar vinden we het in Nederland normaal dat als een fabriek maar groot genoeg is, dat de omgeving zich moet schikken naar die fabriek, met alle gevolgen."

Aangifte

Ook willen de omwonenden dat onderdelen van de fabriek gesloten worden. “Zoals de cokesfabriek 2, dat is één van de fabrieken die zeer gevaarlijke stoffen uitstoot en veel stank veroorzaakt. Die is in de jaren '70 gebouwd en voldoet niet meer aan de huidige normen."

De komende tijd hopen de omwonenden dat zoveel mogelijk mensen zich bij de aangifte aansluiten. Dat kan via de website FrisseWind.nu.

Reactie Tata Steel

Tata Steel laat via een schriftelijke reactie weten:

"We hebben in de media het bericht gelezen over het voornemen om aangifte te doen tegen Tata Steel. We streven er naar om de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum te beperken en investeren daarin honderden miljoenen euro’s. Wij handelen naar eer en geweten. Wij hechten er waarde aan om altijd in gesprek te gaan met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren zeer serieus."