Natuurijsbaan kan open

Koek-en-zopie mag straks wel, maar schaatsen in groepjes niet

05 februari 2021 12:27 Aangepast: 05 februari 2021 18:26
Beeld © Hollandse Hoogte

Nu er serieuze vorst op komst is terwijl het land nog in lockdown zit door corona, komen de veiligheidsregio's alvast met een aantal regels voor schaatspret op natuurijs.

De natuurijsbanen mogen open. Mensen van 18 jaar en ouder mogen daar in hun eentje schaatsen of hooguit met z'n tweeën, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 17 mogen wel in grotere groepjes schaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuiden van het land is morgenavond het eerst wit, het midden krijgt het meest

Wedstrijden en toertochten niet de bedoeling

Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht. Maar een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, mag wel.

Als het te druk is op de ijsbaan, ga dan weer weg, drukken de veiligheidsregio's de enthousiastelingen op het hart. Het beste is als ijsverenigingen een 'coronacoördinator' aanwijzen, die de baan kunnen sluiten als er te veel schaatsers zijn.

Druk? Burgemeester kan ingrijpen

Als het echt veel te druk wordt of als schaatsers zich duidelijk niet aan de regels houden, zullen burgemeesters ingrijpen door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een ijsbaantje te sluiten. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters Hubert Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen. 

Het is in veel plaatsen sowieso nog de vraag of natuurijsbanen wel open kunnen vanwege de coronaregels. Verschillende verenigingen kiezen ervoor om helemaal niet open te gaan: ze denken dat ze de regels niet kunnen handhaven.

Avondklok

Dat geldt bijvoorbeeld voor de ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord. De Drentse club is bij vorstperioden steevast in de race voor de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Maar de gemeente wil geen uitzondering maken op de avondklok en de vereniging denkt nu tijd tekort te komen bij het prepareren van de baan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: geen uitzondering voor schaatswedstrijden op natuurijs

Andere Drentse ijsverenigingen zoals in Noordlaren en Drouwen gaan wel open zodra het kan, maar alleen voor leden. Op hun banen staat door de regen al een flinke laag water, die alleen nog moet bevriezen.

Alleen onder de 18

De regels rondom de avondklok worden in de gemeenten verschillend toegepast. De Doornse ijsclub heeft naar eigen zeggen van de gemeente wel vrijstelling van de avondklok gekregen om de ijsbaan klaar te maken.

"Wij hopen maandagochtend open te kunnen, maar alleen voor leden en abonnementshouders en dan alleen voor de jeugd tot 17 jaar", zegt een woordvoerder. "Met volwassenen kunnen we niet voldoen aan de 1,5 meterregels, dus dat gaat niet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore