Corona-update, stel je vraag

Worden vaccins weggegooid als vaccineren door slecht weer niet doorgaat?

05 februari 2021 15:48 Aangepast: 05 februari 2021 15:49

Koning Winter doet dit weekend zijn intrede. Sneeuwpret voor de één, maar de situatie op de weg wordt er niet veiliger op. Grote kans dat niet iedereen met een vaccinatieafspraak de weg op durft naar een GGD-priklocatie. Wat gebeurt er met de vaccins van de mensen die niet komen opdagen?

Rijkswaterstaat brandt zijn vingers nog niet aan een oproep om niet de weg op te gaan. Daarvoor is het nog te vroeg en de weersverwachting te onzeker. Wel zeker is dat we te maken krijgen met kou, sneeuw en winterse taferelen.

Op dit moment worden zorgmedewerkers en ouderen gevaccineerd op tientallen GGD-locaties in het land. Wie de komende dagen een afspraak heeft, zal zich misschien wel twee keer achter de oren krabben om in de auto te stappen bij glad wegdek.

Nieuwe afspraak

Is opgestaan dan ook echt plaats vergaan? Nee, verzekert een woordvoerster van GGD-GHOR Nederland. Wie niet naar een vaccinatielocatie durft te komen omdat het weer dat niet toelaat, kan gewoon een nieuwe afspraak maken. "En als iemand door de gladheid te laat komt, of twee uur later, dan is dat ook geen probleem. Die kan gewoon nog diezelfde dag gevaccineerd worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronatestlocaties GGD sluiten mogelijk om guur winterweer

In de prullenbak?

Je zou verwachten dat als je bijvoorbeeld 800 mensen op een dag verwacht voor een vaccinatie, en er komen maar 400 mensen opdagen, dat de helft van de vaccins de prullenbak in kan. Maar zo werkt het volgens de GGD niet. 

"Als de vaccins bij onze vaccinatielocaties worden aangeleverd, zijn ze nog vijf dagen houdbaar", legt een GGD-woordvoerster uit. "We kijken niet per dag wat er klaargemaakt moet worden, maar over meerdere dagen."

Geen verspilling

"Gedurende de dag wordt dan bepaald hoeveel vaccins moeten worden voorbereid. In de ochtend starten bijvoorbeeld drie of twee teams met het voorbereiden van vaccins. Aan het einde van de dag is dat nog maar één team, zodat er niet te veel vaccins worden voorbereid en je dus niet hoeft te verspillen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het er aan toe in de vaccinatiehal: 'We prikken 700 mensen per dag'

Merken ze in de loop van de dag dus dat er minder mensen komen opdagen, dan worden er ook gewoon minder vaccins voorbereid voor de dagen erna. De GGD zal dan ook gewoon minder vaccins bestellen bij de opslaglocatie in Oss.

Overgebleven vaccin

Zou het zin hebben om aan het einde van de dag bij een vaccinatielocatie rond te hangen om wat van het overgebleven vaccin ingespoten te krijgen? "Nee", lacht een GGD-woordvoerster. "Dat heeft helaas geen zin. De vaccins voor mensen die niet komen opdagen worden gewoon echt niet verspild, dus het is niet zo dat er iets over blijft. We houden hier in de voorbereiding rekening mee."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore