Plastablet

Onana geschorst na gebruik furosemide: wat is dat voor middel?

05 februari 2021 11:58 Aangepast: 05 februari 2021 14:54
Beeld © ANP

André Onana is voor een jaar geschorst, nadat er eind oktober tijdens een controle furosemide in zijn urine werd aangetroffen. Wat is dat voor spul?

Furosemide is een medicijn waar je meer van gaat plassen. Het wordt onder meer voorgeschreven bij hart- en nierproblemen.

Volgens Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit is het middel vooral verboden omdat het gebruikt kan worden om andere middelen te maskeren. Ram: "De prestatie wordt er niet door bevorderd. De urine spoelt sneller uit het lichaam, en het drijft stoffen sneller af. Als je dat voor een dopingcontrole doet, dan kun je niet terughalen wat er is gebruikt."

Volgens dopingexpert Douwe de Boer wordt het middel ook gebruikt om snel gewicht te verliezen: "Door het middel verlies je veel water, waardoor je lichter wordt."

Terug van vakantie

In het verleden kwam dat onder meer voor bij profvoetballers die terugkwamen van vakantie. "Als zij dan te veel waren aangekomen, waren ze bang daarop te worden aangesproken", zegt De Boer. "Dan namen ze een plastabletje om snel weer wat gewicht kwijt te raken. Zo hoopten ze geen kritiek te krijgen van de sportarts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax-keeper Onana voor 12 maanden geschorst vanwege doping

Onbewust gebruikt

Furosemide wordt de laatste jaren ook vaak onbewust gebruikt, zegt De Boer: "Veel sporters gebruiken voedingspreparaten, waarvan de oorsprong niet altijd even duidelijk is. Soms komen daar sporen van furosemide in voor. Dat weet je niet, en in zulke kleine hoeveelheden is het middel ook niet effectief."

Volgens Ajax kreeg Onana het middel per ongeluk binnen via een tabletje dat hij nam omdat hij zich die dag niet lekker voelde. Het tabletje was voorgeschreven aan zijn vrouw.

"Als zijn vrouw furosemide krijgt voorgeschreven, dan zal daar een reden voor zijn", zegt De Boer. "Als Onana het op die manier binnen zou hebben gekregen, dan is dat bijzonder ongelukkig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Atleten met aflopende dopingstraf kunnen naar Spelen 2021

Sowieso komt doping onder profvoetballers zelden voor, zegt De Boer. "Het gaat vaak om incidenten, of een ongelukje. Bij voetballers zit daar geen bewust dopingprogramma achter."

Ook Ram van de Dopingautoriteit zegt dat er bij voetbal weinig doping wordt gebruikt. Volgens Ram was de commissie van de UEFA niet overtuigd dat Onana het middel opzettelijk heeft genomen.

Verzachtende omstandigheden

Als het om een opzettelijke dopingovertreding zou gaan, leidt dit tot vier jaar straf, aldus Ram. "Die één jaar schorsing is eigenlijk de onderkant waar de commissie normaal gesproken voor kan kiezen, dus ze hebben verzachtende omstandigheden gezien."

Het tuchtorgaan van de UEFA heeft uitgesproken dat Onana niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De Europese voetbalbond vindt op grond van de geldende anti-dopingregels dat een sporter ervoor moet zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen.

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de VU, is de kans klein dat de straf van Onana in beroep zal worden geschrapt: "Als je in beroep gaat, moet je altijd nadenken over welk verweer je kunt voeren tegen het besluit. Het zal dan gaan over de mate van verwijtbaarheid en de mate van schuld. De dopingregels bieden bijzonder weinig ruimte om verder van ze af te wijken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore