Folie voor het raam

Snijdende kou: zo houd je je huis (en jezelf) warm

06 februari 2021 09:41 Aangepast: 04 maart 2021 15:22
Een flink pak sneeuw in Nederland Beeld © ANP (archieffoto)

We zijn het in Nederland helemaal niet meer gewend. Maar sneeuw, vrieskou en stevige wind zullen dagenlang bittere kou veroorzaken. Hoe wapen je jezelf ertegen?

Door de lockdown zitten we veel thuis. Maar de zogenoemde Russische beer klopt op ramen en deuren. Er zijn een paar dingen die je ertegen kunt doen, vertelt binnenklimaatexpert Atze Boerstra tegen RTL Nieuws.

1. Wees lief voor je cv-ketel

Je moet kunnen vertrouwen op je verwarmingsinstallatie. "Die zul je hard nodig hebben. Zorg ervoor dat je 'm bijvult met water, want dat ding doet het beter als de waterdruk op orde is. De druk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. En vergeet daarna niet radiatoren te ontluchten. Dat is wat mij betreft de belangrijkste tip."

En zet je verwarming 's nachts niet te laag. "Zeker als je een oudere, minder goed geïsoleerde woning hebt. Anders koelt het te veel af en ben je 's ochtends uren bezig om de boel op te stoken. Dat kan wel vier uur kosten, dus veel energie, en stookkosten."

Zet 'm bijvoorbeeld op een graad of 15, dat is sowieso om te slapen ook een prettige temperatuur. Wie in een nieuwe woning zit met energiezuinige verwarming en een goed geïsoleerde gevel, zal merken dat het huis niet zo snel afkoelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koek-en-zopie mag straks wel, maar schaatsen in groepjes niet

2. Denk na voordat je een deur opendoet

Voorkom zoveel mogelijk dat de koude wind naar binnen waait. Boerstra: "Houd je deur van de hal dicht als je je buitendeur open doet. In houten huizen in de rimboe van Finland en Zweden, hebben ze om die reden een uitbouwtje, dat fungeert als soort sluis. Dat zie je in Nederland in sommige jaren 30-woningen ook nog. De regel is dat je nooit die twee deuren tegelijk opendoet."

Dekens, zakjes en geen handrem: bereid je auto voor op de kou

Weerman Maurice Middendorp van Buienradar vertelt hoe je je auto daar het beste op voor kan bereiden.

3. Handdoeken voor tochtkieren

In de wat oudere huizen zitten er vaak tochtkieren rondom de raamkozijnen. Dat is normaal gesproken helemaal niet erg, zegt Boerstra. "Een beetje verse lucht is gezond. Zeker in het licht van de coronapandemie zeg ik: kit ze niet allemaal dicht, ventilatie is belangrijk. Onder het raam, links of rechts, kan het wel. Maar laat het boven het raam zitten."

Maar heb je in deze bittere winterkou te veel last? "Rol dan een handdoek op en leg 'm bijvoorbeeld voor de kier onder je deur naar de tuin."

IJsbloemen op een raam. IJsbloemen op een raam.

4. Enkelglas? Gordijnen of huishoudfolie!

Het komt nog voor: woningen met enkelglas. "Mensen die dat nog hebben, moeten zich wel achter de oren krabben. Had er eerder voor gezorgd dat dat dubbelglas erin zit!"

Maar ja, dat is nu te laat. Wat volgens Boerstra een beetje kan helpen: doe je gordijnen dicht, en duw ze áchter je radiator. Op die manier komt de warmte zoveel mogelijk naar binnen. "Er is ook nog een ander trucje. Dat je huishoudfolie achter latjes tegen je ramen zet. Het ziet er niet uit, maar kan wel wat helpen. Of hang een deken voor het raam."

5. Thuiswerkers: plaatselijk extra verwarmen

Voor de mensen die thuiswerken en urenlang stilzitten (al dan niet op een werkkamer), adviseert Boerstra om op zo'n plek extra maatregelen te nemen. "Elektrische matjes, een warmtestraler voor je voeten, straalkacheltjes, dat soort dingen. Denk daarbij wel aan de brandveiligheid. Het hele huis warm opstoken heeft geen zin als je op één plek zit." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevoelstemperatuur -20 op komst: 'Accepteer dat je de kou voelt'

Een raam openzetten om te ventileren zullen veel mensen niet doen als het bitterkoud is. Daar wil Boerstra wel een opmerking over maken. "Ventileren is wel belangrijk nu we met corona te maken hebben. Je mag volgens de coronamaatregelen wel iemand op bezoek hebben, maar ik zou zeggen: spreek dan toch buiten af met een muts op en een sjaal om. Of zorg toch voor ventilatie, je gezondheid is belangrijker dan je energierekening." 

Toch naar buiten? Bescherm jezelf!

Als je dan toch naar buiten gaat, op de fiets of met de auto, neem dan maatregelen. Ook al verwacht je het niet, je kunt met de auto in een sneeuwstorm ergens langs de weg stranden. Dan is het wel fijn om een dekentje bij je te hebben.

"Ons lichaam heeft met deze kou extra hulp nodig", zegt biofysicus Boris Kingma, die voor onderzoeksinstituut TNO werkt. "Bij zulke kou is het lichaam niet meer in staat om zelf genoeg warmte te produceren als je buiten bent. Pak jezelf goed in", zegt hij.

Sowieso: muts op, handschoenen aan, want via je hoofd en handen verliest je lichaam veel warmte. En zorg dat je onder je jas kleding aan hebt in laagjes. "Probeer uit de wind te blijven. En blijf in beweging, maar niet te veel. Want als je gaat zweten, koel je sneller af."

Verder belangrijk: goed eten en drinken. Door te eten, verwarm je je lichaam. Kingma: "Bij het verteren van eten komt namelijk warmte vrij. Je lichaam produceert twee uur lang tien procent meer warmte. Eten is dus belangrijk. Kaneel bijvoorbeeld stimuleert je lichaam ook om meer warmte te produceren. Het is ook belangrijk om warm te drinken. Daarmee wordt de temperatuur in de kern van je lichaam hoger."

Volgens de biofysicus is de één beter bestand tegen de kou dan de ander. Dat heeft alles te maken met de lichaamssamenstelling. Kingma: "Spieren produceren de meeste warmte. Ze verbranden meer suikers en vetten waardoor warmte vrijkomt. Vet isoleert beter, maar maakt veel minder warmte aan. Grote, gespierde mensen hebben het dus ook minder snel koud dan kleine, iele mensen. Dat vangen kleine mensen op door meer te rillen. Een lichaam dat rilt warmt snel op. Door te rillen kan een lichaam wel vier keer zoveel warmte aanmaken."

Ouderen kunnen over het algemeen minder goed tegen de kou. In de kou stijgt de bloeddruk. "Bij ouderen gaat dat veel sneller dan bij jongeren. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Bovendien zijn ouderen minder goed in staat om warmte te produceren", zegt Kingma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wees voorbereid op kou: neem deken, eten en drinken mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore