Gevaarlijke stoffen

Omwonenden klagen Tata Steel aan: 'Fabriek dumpt gewetenloos'

05 februari 2021 04:52
Advocaat Bénédicte Ficq gaat de omwonenden bijstaan. Beeld © ANP

Tientallen omwonenden van Tata Steel klagen de staalfabriek in IJmuiden aan voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Ook een aantal stichtingen, zoals Duinbehoud, heeft zich aangesloten.

Namens hen gaat advocaat Bénédicte Ficq aangifte bij het OM doen tegen de rechtspersonen en de (ex-)leidinggevenden van Tata Steel, meldt het Noordhollands Dagblad.

Gevaarlijke stoffen

"Deze fabriek dumpt gewetenloos en opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht en bodem van een dichtbevolkt gebied en in de vrije natuur. Opzettelijk, want het zijn zeer riskante productieprocessen waar zij bewust mee bezig zijn", zegt de strafpleiter. 

Dat Tata Steel de vergunningvoorschriften op grote schaal overtreedt, is volgens Ficq makkelijk te bewijzen. Diverse overtredingen zijn immers al vastgesteld door gerechtelijke instanties en door de provincie. Bovendien zijn er dwangsommen voor opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer longkanker dan gemiddeld in omgeving Tata Steel

Behalve Tata Steel krijgt ook slakverwerker Harsco op hetzelfde industrieterrein te maken met een aangifte. Dit bedrijf verwerkt restproducten van Tata en was van 2016 tot 2019 verantwoordelijk voor de geruchtmakende grafietregens in Wijk aan Zee en IJmuiden.

Tata Steel is woensdag om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

'Breed gedragen'

Volgens het Noordhollands Dagblad wacht Ficq nog een paar weken met het doen van aangifte. Ze hoopt dat zich eerst nog meer mensen bij de strafzaak aansluiten. Dat kan via Frissewind.nu, de website van een stichting die is opgericht door 'bezorgde ouders uit de regio Kennemerland'. "Ik wil laten zien dat deze aanklacht heel breed gedragen wordt."

Ze wil over een paar weken met een compleet dossier aankloppen bij het OM en hoopt dat de officier van justitie op grond daarvan een onderzoek begint en beide bedrijven en hun leidinggevenden strafrechtelijk gaat vervolgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staalmaker Tata toch niet gekocht: werknemers in onzekerheid

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore