Rapport: ernstige misstanden

Commissie wil voorlopige adoptiestop kinderen uit buitenland

05 februari 2021 03:46 Aangepast: 05 februari 2021 09:34
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De adoptie van kinderen uit het buitenland moet voorlopig worden stilgelegd. Dat is de conclusie van een speciale commissie die maandag een rapport presenteert over de adoptiecultuur in Nederland. Er zouden 'ernstige misstanden' ontdekt zijn.

De commissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra deed de afgelopen tijd onderzoek naar adoptie van kinderen uit de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. Het rapport gaat over de periode 1967 tot 1997, maar ook nu zouden er nog structurele problemen zijn. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL nieuws naar aanleiding van berichtgeving van het AD

Kinderhandel

De commissie-Joustra ontdekte praktijken als kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van kinderen naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrechtse Xiangxia spoort schoolkind op dat haar als baby vond: 'Nu mijn ouders nog'

Het onderzoek werd opgestart nadat er informatie opdook over illegale adopties uit Brazilië in de jaren 70 en 80. Uiteindelijk had de commissie drie maanden langer nodig om tot een rapport te komen omdat er zoveel misstanden werden ontdekt.

Excuses aanbieden

De commissie vindt dat Nederland excuses moet aanbieden voor de manier waarop adopties vanuit het buitenland werden en worden afgehandeld. Ook pleit het voor een meldpunt waar in andere landen melding gedaan kan worden van eventuele misstanden. 

Omdat de adoptiecultuur nog steeds niet op orde is, wil de commissie een voorlopige adoptiestop. Daarover zou onenigheid bestaan in Den Haag. Volgens sommigen zouden lopende procedures in elk geval door moeten gaan, meldt het AD. In de ministerraad wordt het rapport vandaag besproken.

Dilani Butink is in 1992 geadopteerd uit Sri Lanka en ontdekte dat haar adoptiepapieren niet klopten. Volgens haar wist de Nederlandse staat ervan, maar een rechter oordeelde in september dat de zaak is verjaard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore