Afstand in samenleving

Zorgen om gebrek aan variatie in achtergrond scholieren

04 februari 2021 01:47
Examenleerlingen van een middelbare school. Beeld © ANP

Leerlingen gaan vaak naar middelbare scholen waar ze vooral kinderen met vergelijkbare achtergronden treffen. Dat constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De situatie kan volgens de organisatie uiteindelijk leiden tot grotere afstanden tussen groepen in de samenleving.

Het SCP concludeert ook dat bredere sociale vaardigheden, onder meer interculturele vaardigheden, van toenemend belang zijn voor bijvoorbeeld het vinden van werk en het onderhouden van een sociaal en beroepsmatig netwerk. Die vaardigheden leer je vanzelfsprekender in een meer gemengde omgeving, benadrukt het SCP.

Diverse samenleving 

Scholen hebben daarin een grote rol. Behalve een diploma halen, moeten leerlingen juist daar ook leren met elkaar samen te leven in een complexe en diverse samenleving, stelt het bureau.

"Die opdracht is niet eenvoudig en docenten zouden bij die taak beter toegerust kunnen worden. Docenten geven aan het soms moeilijk te vinden om gevoelig liggende thema’s als islam of homoseksualiteit bespreekbaar te maken", constateert het SCP ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kind van arme ouders vaker onderschat door leerkracht

Vanuit de overheid moet er meer sturing komen op het onderwijsaanbod, om zo tegemoet te komen aan de maatschappelijke opgaven, vindt het SCP. En schoolbesturen in de grotere gemeenten kunnen de trend van gescheiden onderwijs doorbreken en ontmoetingen tussen leerlingen met verschillende achtergronden mogelijk maken.

Vwo'ers en vmbo'ers

Ook ouders zouden ervan doordrongen moeten raken dat breder georganiseerd onderwijs kansen biedt. "Niet alleen voor de samenleving maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling van hun kind."

Vooral in de grote steden zijn de ontmoetingskansen tussen vwo’ers en vmbo’ers klein omdat leerlingen verspreid zijn over verschillende scholen, aldus het SCP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindexamenscholieren moeten het zelf doen – maar hoe?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore