Ga naar de inhoud
Sluiten van kantoren

Meer dwang voor bedrijven die mensen dwingen naar kantoor te komen

Veel mensen die thuis kunnen werken, doen dat ook, zegt het kabinet. Beeld © ANP

Een groot deel van de mensen die thuis kunnen werken, doet dat ook, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Toch wordt er gewerkt aan maatregelen tegen bedrijven die de regels aan hun laars lappen, zoals het gedwongen sluiten van kantoren waar iemand besmet is geraakt.

Volgens het kabinet werkt drie kwart van de mensen die thuis kúnnen werken, thuis. Om te zorgen dat ook dat laatste kwart dat gaat doen, werkt het kabinet met sociale partners aan duidelijke criteria waaruit moet blijken of het gerechtvaardigd is om naar kantoor te gaan.

Ingrijpen bij melding

Wat die criteria precies zijn, verwacht het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid half februari bekend te kunnen maken. Daarna zal ook worden ingegrepen als na een melding blijkt dat een bedrijf zich er niet aan houdt. Werknemers kunnen zo'n melding doen bij de Inspectie SZW (vroeger de arbeidsinspectie genoemd).

Een spoedwetswijziging moet er daarnaast voor zorgen dat panden kunnen worden gesloten als het echt misgaat en bij zo'n bedrijf iemand wordt besmet.

Bekijk ook: Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

03:43
Jengelende kinderen, geen goede werkplek, er zijn nogal wat uitdagingen als het aan komt op thuis efficiënt werken. Een fysiotherapeut en gedragsbioloog geven tips om je thuiswerkdag beter te maken.