Ga naar de inhoud
'Niet veilig'

Ruim 30 basisscholen West-Brabant weigeren open te gaan

Leerlingen van basisschool Sancta Maria in Bergen op Zoom, een van de scholen van Lowys Porquin. Beeld © Arie Kievit

Ruim 30 basisscholen van stichting Lowys Porquin in West-Brabant gaan komende maandag niet open. Dat zegt de stichting in een brief aan ouders. Volgens Lowys Porquin is het niet mogelijk om de scholen 'veilig, verantwoord en uitvoerbaar' open te stellen.

Het gaat om ruim 30 schoolgebouwen in de regio Bergen op Zoom. De organisatie schrijft: "We zien het als onze verantwoordelijkheid om onze scholen alleen open te stellen als we dit veilig, verantwoord en uitvoerbaar kunnen doen."

Niet open 

"Na overweging zijn we tot de conclusie gekomen dat dat op dit moment niet mogelijk is. De scholen van Lowys Porquin zullen daarom vanaf 8 februari niets veranderen in de organisatie van het onderwijs. De schoolgebouwen gaan dus op 8 februari niet open." 

Ziekenhuizen
Liveblog:
Ziekenhuizen en apothekers: GGD's verspillen coronavaccins

De organisatie wijst onder meer op de onduidelijkheid over de opmars van de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. "Hoe besmettelijk zijn deze varianten? Hoe besmettelijk zijn kinderen hierdoor?" Ook zijn er zorgen over een mogelijke derde coronagolf, en het feit dat sneltesten voor onderwijzend personeel nog niet beschikbaar zijn. 

De scholen van Lowys Porquin blijven zeker tot de carnavalsvakantie dicht. Die begint op 15 februari.

Veel kritiek

Er is veel kritiek op de beslissing om de basisscholen en kinderopvang volgende week weer open te laten gaan. Eerder meldde ook basisschool Het Palet in het Oost-Brabantse Hapert al dat hij de komende weken nog dicht blijft. En ook de Algemene Onderwijsbond AOb is niet blij met de manier waarop het nu gaat. De bond zegt in een reactie dat 'de terechte zorgen van leraren en ondersteuners' niet serieus worden genomen.

Volgens de AOb laat het ministerie zich 'leiden door haast en niet door zorgvuldigheid'. De bond is niet tegen heropening van de scholen, 'maar wel graag een veilige opening, waarbij er antwoord is gegeven op zorgen van de medewerkers'.

Bekijk ook: Dit zijn de nieuwe coronarichtlijnen voor basisscholen

00:50
De basisscholen gaan volgende week weer open. Om het risico op coronabesmettingen zo laag mogelijk te houden heeft het ministerie van Onderwijs samen met leerkrachten, scholen en bonden richtlijnen opgesteld om de basisscholen weer veilig open te krijgen.