Zes weken

Celstraf voor gooien bierflesje tijdens avondklokrellen, meer arrestaties

03 februari 2021 18:37 Aangepast: 03 februari 2021 18:40
Op 25 januari ging een groep relschoppers tekeer in het centrum van Zwolle. Beeld © Novum RegioFoto

Een 20-jarige man uit Zwolle heeft zes weken cel gekregen (waarvan vier voorwaardelijk) omdat hij tijdens avondklokrellen een bierflesje naar een politiebus gooide. Hij maakte zich daardoor schuldig aan openlijke geweldpleging, oordeelde de rechter.

De man was die bewuste avond, 25 januari, op weg naar huis toen hij een groep relschoppers zag in het centrum van Zwolle en besloot zich bij hen aan te sluiten. Naar eigen zeggen liet hij zich meeslepen en gooide hij daarom de fles. Daar had de rechter weinig begrip voor. Hij heeft 'een actieve bijdrage geleverd aan het saboteren van het beleid van de overheid om de pandemie te bestrijden', oordeelde die.

Twee maanden geëist 

Het Openbaar Ministerie had twee maanden cel geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk, maar rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de man en of hij eerder met justitie in aanraking was geweest, besloot de rechter tot een iets lagere straf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok: gelegenheidsargument om te rellen, of échte boosheid?

Ondertussen worden op andere plekken in het land nog steeds mensen opgepakt die verdacht worden van deelname aan de rellen. In Den Bosch werden vandaag twee mannen van 18 en 21 jaar aangehouden omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij het plunderen van een Jumbo-supermarkt. Ze waren herkend op videobeelden.

Auto in beslag genomen

Er is meteen beslag gelegd op een auto en scooter van een van de verdachten, zodat daarmee na een veroordeling een deel van de schade kan worden vergoed die de mannen hebben aangericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte relschoppers zijn dure spullen kwijt, tot onschuld is bewezen

En in Amsterdam zijn drie mannen aangehouden die op 17 januari bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein waren. Twee van hen meldden zichzelf gisteren nadat hun foto's online waren gezet, een derde man werd op de foto's herkend en kon vandaag worden aangehouden.

Het gaat om een 35-jarige man uit Warnsveld, een 22-jarige man uit Heerenveen en een 31-jarige man uit Nador, Marokko. Zij worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee andere mannen die ook werden geïdentificeerd aan de hand van foto's, moeten zich op het politiebureau melden. 

Bekijk ook: Tientallen vrijwilligers vegen Eindhoven weer schoon: 'Ik ben zo boos'

Na de rellen van vorige week lieten veel mensen zich van hun goede kant zien, zoals hier in Eindhoven, waar vrijwilligers het puin opruimden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore