Ondanks datadiefstal

RIVM-baas Van Dissel: 'Laat GGD niet te snel op ander registratiesysteem overgaan'

03 februari 2021 12:39 Aangepast: 03 februari 2021 14:14
RIVM-baas Jaap van Dissel. Beeld © ANP

De GGD's moeten niet te snel overgaan op een ander registratiesysteem nu gebleken is dat bij het vorige, verouderde systeem data werden gestolen. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een brandbrief aan het ministerie van VWS.

Hij is bang voor de impact die een te snelle invoering van een nieuw systeem heeft op 'het zicht houden op' en 'het inzicht hebben in' de verspreiding van het coronavirus.

Problemen

Het RIVM zou met de invoering volgens Van Dissel voor problemen komen te staan: "Wij zullen bij een te snelle, onvoldoende geteste en volledige nieuwe datastroom, niet de rapportage en data kunnen leveren die benodigd zijn om het landelijke bestrijdingsbeleid te onderbouwen." Hij doelt hierbij onder meer op het monitoren van contacten en het zicht op clusters van besmettingen. Ook de registratie van de effectiviteit van vaccins zou in gevaar komen, en er zou gevaar bestaan dat het Coronadashboard te maken krijgt met uitval van data.

Van Dissel uit ook zijn zorgen over de timing van de invoering van een nieuw systeem. "We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten op, en de vaccinatiecampagne is net opgestart", schrijft hij.  

"We staan daarnaast aan de vooravond van een periode dat er mogelijk nieuwe maatregelen dan wel versoepelingen komen. Dat alles dient gebaseerd te zijn op recente en complete data; en toegang hiertoe is nu in gevaar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Negatief effect

Een overgang naar een nieuw registratiesysteem zou volgens de RIVM-baas ook tot extra werklast leiden bij GGD-medewerkers. "Juist bij een invoering ten tijde van een ‘derde golf’ kan dit ertoe leiden dat het bron-en contactonderzoek eerder moet worden afgeschaald. Dit heeft een negatief effect op de bestrijding, en op het zicht houden op het virus."

Het RIVM eist dat het mee kan beslissen over de datum dat het nieuwe systeem live kan gaan.

Handel in persoonsgegevens

De GGD's zeiden enkele dagen geleden zo snel mogelijk te stoppen met de software die ze nu gebruiken voor het bron- en contactonderzoek.

De software ligt onder vuur nadat RTL Nieuws had onthuld dat er grootschalig gehandeld wordt in persoonsgegevens, afkomstig uit deze systemen.

Kern van het probleem is dat veel te veel medewerkers van de GGD toegang hebben tot bijna alle gegevens, zoals in onderstaande video wordt uitgelegd:

De GGD bleek al maandenlang geregeld te worden gewaarschuwd door eigen medewerkers over de kwetsbaarheden rond de coronasystemen, deze zorgen zouden door leidinggevenden zijn weggewuifd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets: 'We konden overal bij'

De Jonge onder vuur

Vandaag wordt over het GGD-lek gedebatteerd in de Tweede Kamer en verantwoordelijk minister Hugo de Jonge krijgt er flink van langs. Niet alleen oppositiepartijen, maar ook coalitiepartij D66 wil weten hoe het zover heeft kunnen komen, en hoe de gebrekkige privacybescherming van persoonsgegevens bij de gezondheidsdiensten zo lang kon voortduren.

Lang gewacht

Waarom is er zo lang gewacht met ingrijpen, vraagt D66-Kamerlid Kees Verhoeven zich af. En waarom is het pas vorige week onmogelijk gemaakt om grote hoeveelheden data uit de GGD-systemen te exporteren? 

Volgens hem is er geen sprake van een incident, maar van een structureel probleem met ICT en privacy bij de overheid. Hij wil dat er extra geld wordt uitgetrokken voor toezichthouders zoals de Autoriteit Persoonsgegevens. "Als dit zo doorgaat, hollen we de rechtsstaat verder uit."

Kwaad bloed

De Jonge beantwoordde vorige week al vragen over de kwestie tijdens het wekelijkse Vragenuurtje. Maar de antwoorden die hij toen gaf hebben bij verschillende partijen alleen maar meer kwaad bloed gezet. "Was de minister niet op de hoogte van de ernst van het probleem of dacht hij met veel bravoure het probleem wel te kunnen bagatelliseren?", vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink. "Ik weet eerlijk gezegd niet wat erger is."

Farid Azarkan van DENK vindt zelfs dat De Jonge 'onzin heeft staan verkondigen'. Volgens Suzanne Kröger van GroenLinks was de eerdere reactie van de Jonge 'volstrekt misplaatst'. "Met zelfoverschatting maar volstrekte onderschatting van het probleem. Gemakzuchtig, zou je het kunnen noemen. De minister wuifde de zorgen over het ICT-systeem weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

GGD-voorzitter betuigt spijt: 'Systemen gaven ruimte voor datalek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore